Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Marcel Ciolacu, cel mai probabil viitorul lider al PSD, a împărţit deja funcţiile pentru omenii săi de încredere, dar şi pentru rivali, astfel încât să nu tulbure apele înainte de Congres. Noua organigramă de conducere a PSD va cuprinde două funcţii de preşedinte executiv, patru de prim-vicepreşedinte şi opt posturi de vicepreşedinte.

Favoriţi pentru cele două fotolii de preşedinte executiv sunt Gabriela Firea şi Sorin Grindeanu, susţin surse politice pentru ADEVĂRUL. Cei doi nu se numără printre apropiaţii lui Marcel Ciolacu, ba dimpotrivă, însă mutarea e în interesul ambelor părţi. În primul rând, Ciolacu încearcă să demonstreze că partidul e unit, că nu e o luptă între găşti pentru putere. Personal, ar scăpa de un contracandidat puternic pentru şefia PSD - Sorin Grindeanu. Practic, Marcel Ciolacu n-ar mai avea nicio emoţie la Congres.

De partea cealaltă, Grindeanu, s-ar întoarce în partid direct pe o funcţie înaltă şi ar sta la pândă pentru a vâna fotoliul de preşedinte plin, atunci când Ciolacu va da semne de slăbiciune. Gabriela Firea conduce filiala Bucureşti, cea mai puternică organziaţie a partidului. Dacă iese din nou primar general, va căpăta şi mai multă putere în partid. Dacă pierde la alegerile locale, Gabriela Firea va avea doar rol decorativ în PSD.

Şi cele patru poziţii de prim-vicepreşedinte sunt deja acontate: una pentru europarlamentarul Claudiu Manda, soţul Olguţei Vasilescu, una pentru Dragoş Benea, europarlamentar şi şeful filialei Bacău, cel mai important lider social-democrat din Moldova, a treia pentru Radu Moldovan, preşedintele filialei Bistriţa, unul dintre cei mai influenţi baroni locali, iar a patra poziție mai susține ADEVĂRUL, pentru Mihai Tudose, unul dintre apropiaţii lui Marcel Ciolacu, sau  Gabriel Zetea, liderul PSD Maramureş.

Marcel Ciolacu își dorește să blocheze votul astăzi votul de învestitură sau de respingere a Guvernului Orban 2, care ar fi doar un prim pas spre anticipate, pentru a arăta partidului că nu intră în jocul lui Ludovic Orban și al președintelui Klaus Iohannis. Motivul principal, afirmă DIGI24, ține de candidatura lui Ciolacu la șefia PSD, care va fi validată la Congresul programat la sfârșitul săptămânii viitoare. Ciolacu își dorește să intre în Congres întărit de „războiul” pe care îl poartă cu actuală putere.

Fost ministru PSD în guvernul Adrian Năstase, dar și în cel al lui Dacian Cioloș, Vasile Dîncu este sigur că PSD va pierde alegerile din acest an și i-a provocat pe doi dintre criticii săi, Mihai Tudose și Lia Olguța Vasilescu, să poarte o discuție despre viitorul partidului. De profesie sociolog, Dîncu, citat de UNIVERSUL, i-a dat câteva sfaturi lui Marcel Ciolacu:

„Problema este că un președinte interimar de partid, care vrea să fie reales, se lovește de două tendințe, minimum, în partid. În PSD este o tendință conservatoare, a celor care au fost la putere și care vor să-și mențină acest sistem, și cei care vor să schimbe ceva. Trebuie să aibă o mare forță, un mare curaj și chiar să fie ușor sinucigaș ca să dea dreptate unei singure părți, așa încât, un președinte într-o asemenea situație, interimar, caută să obțină un optim”, a detaliat Dîncu.

Și Călin Popescu Tăriceanu a anunțat, oficial, că ALDE nu va face jocul PNL în vederea declanșării alegerilor anticipate și, prin urmare, parlamentarii ALDE nu vor participa la votul de luni în Parlament pentru învestirea Guvernului Orban 2, potrivit COTIDIANUL. „ALDE a hotărât să nu intre în jocul de-a anticipatele pe care l-a inițiat PNL și, în consecință, nu vom participa la votul guvernului Orban II“.

De frica trădătorilor care ar putea apărea în ALDE, președintele acestui partid, Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că a luat măsuri dure împotriva celor care se gândesc să trezede interesele partidului și să se prezinte la votul pentru investirea Guvernului Orban 2. Biroul Politic Executiv al ALDE a decis ca toți parlamentarii care se vor intra în sala de ședință și vor spune prezent, la apelul nominal, să fie excluși din partid, susține EVENIMENTUL ZILEI.

Pe de altă parte, Călin Popescu Tăriceanu și ALDE negociază, conform unor surse politice, citate de JURNALUL NAȚIONAL, formarea unui nou pol liberal de centru-dreapta. Negocierile vizează partide cu viziune liberală, altele decât Partidul Naţional Liberal. Informația a fost, la sfârşitul săptămânii trecute, confirmată de liderul ALDE, care, în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune, a precizat că, în viitorul apropiat, se vor alătura formațiunii pe care o conduce “o serie de partide și de personalități liberale autentice”.

„Da, sunt discuții intense, care au început de câteva săptămâni, să facem această mișcare către crearea Polului Liberal în jurul ALDE”, ne-au zis surse din conducerea ALDE. Deocamdată, acestea nu vor să spună numele partidului cu care negociază Tăriceanu și apropiații săi, dar ne-au zis că nu este vorba despre Partidul Național Liberal, scrie ROMÂNIA LIBERĂ.