Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Premierul desemnat Ludovic Orban a anunțat, ieri, că PNL a pregătit o surpriză pentru anunțatul boicot al PSD din ziua votul de învestire pentru al doilea său guvern.

Președintele Klaus Iohannis și liberalii au pus la cale ieșirea din criza care pare să fi ocupat scena politică. Șeful statului a avut și o serie de reproșuri și indicații pentru peneliști. Klaus Iohannis le-a spus liberalilor, la întâlnirea de miercuri seara de la Vila Lac 2, că tot pe Ludovic Orban îl va desemna în funcția de premier, însă componența Cabinetului va fi un pic modificată, au declarat surse din PNL, citate de GÂNDUL.

Şeful statului a susţinut că Guvernul Orban 2 trebuie respins de Parlament până pe 15 martie. Totuşi, Iohannis i-a reproşat premierului Orban ordonanţa de urgenţă privind alegerile anticipate, respinsă deja de PSD în Senat. Mai exact, explică ADEVĂRUL, Iohannis i-a reproşat premierului Orban că a introdus în ordonanţa de urgenţă prevederea potrivit căreia, la alegerile parlamentare anticipate, se va putea vota la orice secţie de vot, indiferent de domiciliu. ”Iohannis a spus că acest articol a iritat PSD”, susţin surse participante la şedinţă.

Sursele EVENIMENTUL ZILEI susțin că Iohannis va apăsa câteva „butoane”, va negocia, direct sau prin interpuși, și va debloca situația din Parlament, astfel încât procedura anticipatelor să continuie conform planului: „O să vedeți că se rezolvă și mergem mai departe spre anticipate”. Oficial, însă, nimeni de la PNL nu spune ce urmează să se întâmple și cum vor decurge lucrurile, alimentând speculațiile. Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban au avut o abordare misterioasă în legătură cu subiectul.

Pus în fața amenințării PSD cu amânarea votului de luni din Parlament, Ludovic Orban a schimbat strategia și a anunțat că liberalii au un plan alternativ și pentru această variantă. După ce președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că partidului său nu va fi prezent la votul de învestitură a Guvernului Orban II, premierul a spus că au pregătit o soluție pentru haosul generat de cei din Opoziție, anunță JURNALUL NAȚIONAL.

„Avem pregătită o soluție pe care o testăm cu mai mulți juriști, constituționaliști pentru a pune rânduială în haosul pe care îl generează PSD în Parlament și în atitudinea penibilă de boicot față de procedurile constituționale fundamentale”, a spus Ludovic Orban.

Oficial, PNL va asigura prezența în plenul reunit de luni pentru învestirea Guvernului Orban 2, însă nu va vota, au precizat surse liberale, pentru MEDIAFAX. Rămâne ca PNL să discute cu USR și PMP, iar ulterior va fi anunțat felul în care vor proceda și celalte două partide.

Și Klaus Iohannis, citat de ROMÂNIA LIBERĂ, a criticat decizia PSD de a lipsi de la votul de învestitură pentru Guvernul Orban. „Sunt 2 chestiuni. Nu știu dacă va fi afectat calendarul pentru anticipate. Atitudinea PSD este ciudată. După ce au depus moțiune de cenzură si a căzut guvernul, acum spun că nu e vina lor. Acum când trebuie să se voteze, dumnealor sunt ocupați. Este incorect, îi invit să-și reconsidere punctul de vedere. În Parlament se lucrează prin prezență, nu prin absență", a declarat președintele Klaus Iohannis.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a reacţionat, joi, după ce Klaus Iohannis i-a chemat pe social-democraţi la învestirea Guvernului, anunță DIGI24. Acesta îi transmite premierului Ludovic Orban că nu e treaba PSD să se prezinte în Parlament pentru a asigura cvorumul de şedinţă ca să pice Guvernul Orban 2. „Sunt două chestiuni, într-adevăr. Şi o concluzie! Prima. Premierul este desemnat să guverneze, nu să pice. Acesta este spiritul Constituţiei.

A doua. Atunci când refuzi o propunere responsabilă, un premier capabil să formeze o majoritate pentru învestire, înseamnă că eşti sigur că ai voturile necesare şi pentru pasul doi. Vrei să guvernezi, îţi votezi guvernul! Vrei să te faci de râs şi să nu-ţi votezi propriul guvern? Treaba ta! Dar nu acuza PSD că nu face majoritate în locul tău pentru a-ţi pica guvernul tău“!, a scris Ciolacu, pe Facebook.

Comitetul Executiv al PSD a decis, în unanimitate, ca parlamentarii partidului să lipsească la ședința din 24 februarie în care ar trebui să se dea votul de învestire. Cei din PSD se bazează și pe alte grupuri parlamentare, Pro România, minorități, ALDE și chiar UDMR, ca să li se alăture la boicot, afirmă COTIDIANUL. Dar și doar fără senatorii şi deputaţii PSD, liberalii nu pot întruni cvorumul de şedinţă, deci votul va fi amânat. Tot social-democraţii vor stabili data şedinţei următoare.

Pe de altă parte, chiar și în cele mai pesimiste ipoteze, în cazul în care alegerile anticipate nu vor avea loc, liberalii sunt siguri că vor rămâne la guvernare, chiar dacă se vor eroda și nu vor reuși un scor bun la parlamentare. Ei sunt siguri că președintele își va ține promisiunea pe care a făcut-o și nu va mai nominaliza nici un alt premier de la PSD.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Ce credeți că ar trebui să se întâmple cu Guvernul Orban 2 la votul de luni din parlament? Să treacă, să pice sau să nu fie asigurat cvorumul necesar votului?