Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

După ce BNR anunţase, joi, un curs de referinţă de 4.7834 lei pentru moneda europeană, vineri, 21 februarie, euro a atins o nouă valoarea record de 4,8 lei. Pe fondul instabilității politice din ultima lună, economiștii vorbesc despre prăbușirea leului și lansează previziuni dure pentru români.

Leul a coborât joi la cel mai mic nivel din istorie, în fața euro, curs de referinţă de 4,7834 lei/euro fiind cel mai mare nivel anunţat vreodată de BNR. Cursul euro s-a apropiat, astfel, de 4,8 lei, lăsat de capul lui. Normalul ultimei perioade - 4,78 de lei - devine suport și de acum trebuie să îl căutam ceva mai sus decât îl știam, afirmă DIGI24.

Leul s-a depreciat joi cu 0,45 bani (0,09%) faţă de euro, moneda europeană atingând un nou maxim istoric, iar cursul stabilit de Banca Naţională a României (BNR) este de 4,7834 lei/euro. BNR a cotat miercuri euro la 4,7789 de lei. AGERPRES amintește că leul a mai atins o cotaţie minimă record joi, 21 noiembrie, când cursul a fost de 4,7808 lei/euro.

Analistul economic Dragoş Cabat pune evoluţia slabă a leului leului pe seama instabilităţii politice, anunță GÂNDUL. „Sunt certuri în Parlament, a fost şi o declaraţie oarecum ciudată a ministrului de Finanţe că pensiile trebuiau mărite de la 1 ianuarie. Sigur, sunt declaraţii politice având în vedere că suntem într-un an electoral, dar, una peste alta, toate acestea spun că este o zonă de instabilitate.

Şi la nivel internaţional, cu China şi coronavirusul – toată lumea este speriată –, şi intern. Iar în situaţiile acestea, monedele mai vulnerabile, din ţări unde dezechilibrele macroeconomice există clar în sistem, sunt atacate. Leul nu beneficiază de atenţie chiar aşa mare din partea investitorilor internaţionali. În caz contrar, ar fi fost atacat şi mai puternic”, spune analistul, citat de MEDIAFAX.

Cabat a adăugat că fără intervenția Bancii Naţionale în ultima lună pentru a reversa tendinţa de depreciere a leului, euro ar fi ajuns la un nivel de 4,8 – 4,85 lei, anunță UNIVERSUL. Deprecierea leului față de euro are loc și pe fondul deteriorării factorilor care ţin de deficitul de balanţă comercială, anunță economiștii.

„Cursul se depreciază nu de ieri, de azi. Are o tendinţă de depreciere de ceva timp pe fondul deteriorării factorilor fundamentali care ţin de deficitul de balanţă comercială. Deficit de balanţă comercială care s-a accentuat în ultimii ani, şi avem un deficit de cont curent printre cele mai mari din Europa, şi acest dezechilibru e generat de deficitul bugetar, în cea mai mare parte“. a declarat economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, citat de ANTENA3.

Economistul Adrian Bența a vorbit despre prăbușirea euro și a lansat o previziune economică dură pentru români. Solicitat să facă o predicție economică, la cât va ajunge euro, economistul, citat de DCNEWS a spus: „Noi putem face predicții, dar un actor nevăzut e BNR și cred că dacă lași leul singur, cu siguranță vom ajunge la un 4,9 - 5 lei/euro, dar nu cred că se va lăsa, de sine stătătoare această depreciere a prețului valutar. Dacă ar fi să-l lăsăm liber, fără să intervină nimeni, cu siguranță, se va deprecia mult. Eu cred BNR îl va păzi și nu vom atinge 4,85 până la sfârșitul anului.”

Dacă se va ajunge la un euro de 4,9 - 5 lei, economistul spune că vor fi următoarele consecințe: ”ceea ce consumăm din import se va scumpi, mâncarea - ne place sau nu, chiar dacă avem o țară bogată, consumăm multe produse din import, vor crește ratele la creditele în euro, vor crește costurile cu utilitățile, în general vor crește prețurile, ceea ce va afecta cam tot ceea ce se cumpără prin România”.

Premierul Ludovic Orban pune PSD cu spatele la zid şi-i acuză pe social-democraţi de o politică nesăbuită care a dus la presiuni enorme asupra cursului de schimb leu/euro, care a atins ieri un nou maxim istoric, anunță CAPITAL. El a adăugat că situaţia economică a ţării este foarte stabilă şi nu există „absolut niciun fel de risc” de apariţie a unui dezechilibru major, menţionând că are încredere în stabilitatea monedei naţionale şi a cursului de schimb.

„Am încredere în Banca Naţională, în stabilitatea monedei naţionale şi a cursului de schimb”, a precizat Orban, în contextul unei întrebări referitoare la modul în care influenţează economia creşterea euro, care a ajuns la 4,78 lei. El a adăugat că există o colaborare instituţională „foarte bună” cu Banca Naţională, menţionând că o să aibă o discuţie, în cursul săptămânii viitoare, cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.