Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Odată scăpat de securea alegerilor locale în două tururi şi fără nicio înţelegere prealabilă cu PNL, PSD are la îndemână toate instrumentele să saboteze cu succes şi anticipatele liberalilor: majoritatea parlamentară şi Curtea Constituţională. De care se folosește acum cu prisosință. Pe cale de consecință, Comitetul Executiv al PSD a votat, miercuri, să boicoteze învestirea Guvernului Orban 2.

Liderii PSD au votat în unanimitate în ședința CEx ca parlamentarii săi să nu participe la ședința de plen programată luni, în care ar fi trebuit să fie dat votul pentru respingerea Guvernului Orban 2. Social democrații au luat decizia motivând că așteaptă hotărârea judecătorilor CCR, care trebuie să se pronunțe luni pe sesizarea PSD conform căreia propunerea din nou a lui Ludovic Orban ar fi fost făcută neconstituțional, anunță COTIDIANUL.

„Luni vom fi prezenți la grupurile parlamentare și nu vom participa la votul de învestire. Așteptăm răspunsul CCR dacă este constituțional, chiar dacă este demis, același premier demis rămas interimar să fie desemnat din nou”, a spus Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

Există posibilitatea ca prin această mișcare a social-democraților procedura pentru alegerile anticipate să fie amânată. Marcel Ciolacu chiar a spus, înaintea ședinței CEX, că vom avea alegeri la termeni, nu alegeri anticipate. Declarația lui Ciolacu vine după ce, la ultima ședință CEX, social-democrații spuneau că sunt de acord cu organizarea alegerilor anticipate, amintește JURNALUL NAȚIONAL.

Pe de altă parte, remarcă GÂNDUL, președintele P)NL Ludovic Orban a declarat, încă de marţi, că nu poate garanta sută la sută că va fi cvorum în plenul reunit de luni pentru votul de învestire a Guvernului, pentru e posibil să fie „pesedişti care vor chiuli de la serviciu”.

Întrebat despre refuzul PSD de la participa la votul pentru învestirea Guvernului, Florin Cîţu, Ministrul interimar al Finanţelor, citat de ADEVĂRUL, a spus: „Aici este o anomalie. Ai dat jos un guvern – vedeţi fuga de răspundere şi cum jonglează cu românii - ai dat jos un guvern şi când trebuie să vină să voteze pentru sau impotriva guvernului nu vin la lucru. Nu vor să facă cvorum. Aşa se joacă cu românii. Este ticăloşie, mârşăvie ceea ce fac. Nu poţi să dai jos un guvern şi apoi să spui că nu vii să votezi în Parlament. De ce ai mai dat jos guvernul? Acum se joacă cu viitorul românilor, ţin la România în interimat”.

Fostul preşedinte al României, europarlamentarul Traian Băsescu, crede că sunt şanse mari să avem alegeri anticipate, însă, remarcă EVENIMENTUL ZILEI, doar aşa cum îşi doreşte PSD. „PSD are toată îndreptăţirea să facă acest joc. Responsabilitatea este a celor care au împins jocurile dând posibilitatea PSD-ului de joc atât de largă. Aş trage o concluzie de început, numai când ai majoritatea poţi să faci alegeri anticipate, când nu ai majoritate parlamentară, nu te apuci”, a declarat Traian Băsescu la DIGI24, miercuri seară.
 
Întrebat ce şanse dă alegerilor anticipate, Traian Băsescu crede că jocul e făcut de PSD în această privinţă. Întrebat, de asemenea, dacă e bine pentru cetăţeni, fostul şef al statului spune că PSD are posibilitatea să ţină Guvernul Orban într-un interimat care să îl erodeze până la toamnă.

ROMÂNIA LIBERĂ susține că, de fapt, parlamentarii din PSD, ALDE și Pro România au anunțat că vor lipsi intenționat, luni, de la momentul în care se va exprima votul pentru guvernul Orban 2. Dezbaterea și votul din plenul Parlamentului, în favoarea sau împotriva validării noului guvern Orban, se vor desfășura luni, 24 februarie 2020. În replică, reprezentanții PNL au anunțat, miercuri, că sunt pregătiți și pentru această formă de boicot și că au estimări din care rezultă că, în mod cert, la votul de luni, pentru noul guvern Orban, Parlamentul va avea cvorumul necesar.

În lipsa PSD este posibil ca în plenul reunit al Parlamentului să nu fie cvorum de ședință și astfel votul să fie blocat și amânat pentru o dată ulterioară. Astfel, va fi prelungit calendarul pentru anticipate. Ședința de plen poate fi ținută doar în condițiile în care sunt 233 de parlamentari prezenți în sală, explică DIGI24. În acest moment, PNL se bazează pe cei 107 parlamentari ai partidului, la care se adaugă cei 40 de parlamentari ai USR, 30 de la UDMR și posibil cei 19 deputați și senatori ai PMP.

În această situație, liberalilor le lipsesc cel puțin 37 de parlamentari, iar în condițiile în care nu vor fi prezenți în sală nici cei de la Pro România și ALDE, sunt șanse mici să fie cvorum de ședință.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Considerați că este oportună o alianță PSD- Pro România?