Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Hugo Jaliniere semnează, la 18 februarie, în reputata publicație pariziană „Science et Avenir“, un articol care pornește de la faptul că „doi universitari chinezi apreciază că noul coronavirus provine dintr-un laborator aflat în apropierea pieții de pește din Wuhan, epicentrul oficial al epidemiei“. Totuși, autorul francez amintit scrie că „o cercetare a surselor citate în articol nu permite să se susțină această ipoteză”.

În articolul său, el demontează pas cu pas argumentele celor doi universitari chinezi care au relansat teoria potrivit căreia noul coronavirus 2019-nCoV ar fi scăpat dintr-un laborator din Wuhan, epicentrul epidemiei din China. Ei au publicat articolul sâmbătă, 15 februarie ac, pe platforma ResearchGate – care, în sine, nu are nicio valoare științifică – el fiind retras ulterior. La început, ei amintesc mai multe fapte tulburătoare, care, pe parcurs, s-au răspândit pe diverse conturi de Twitter. După cum, probabil, se știe, acest coronavirus, care a contaminat peste 78.000 de persoane și a provocat peste 1.900 de decese, s-a transmis probabil de la liliac la om prin recombinare genetică și contacte apropiate. Genomul său este, în fapt, similar, între 89% – 96%, cu două tulpini studiate la lilieci în laborator de mai mulți ani. Or, în apropierea pieței de pește din Wuham, de unde ar fi plecat epidemia, se află laboratoarele Centrului de Prevenție și Control al Bolilor (WHCDC), în care se găsesc sute de lilieci purtători de virus.

Integral pe Cotidianul