Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Comisia Juridică a Senatului a respins, marţi, ordonanţa de urgenţă privind alegerile anticipate, iar azi urmează să fie dat votul şi în plenul forului. În acest ritm, săptămâna următoare iniţiativa ar putea să ajungă şi să fie respinsă de deputaţi, ceea ce ar însemna abrogarea actului normativ adoptat de Guvernul Orban special pentru alegerile anticipate.

Întâlnire de urgenţă a preşedintelui Klaus Iohannis cu liderii PNL. Potrivit surselor citate de ANTENA3, şeful statului i-a chemat pe aceştia în această seară să pună la punct strategia pentru anticipate. Există probleme, spun aceleaşi surse, în planul care a fost aplicat până acum. Întâlnirea are loc la ora 17.00, la Vila Lac 2, iar la ea vor lua parte doar câţiva lideri liberali.  Printre cei care vor participa la întâlnire se numără președintele PNL, Ludovic Orban, prim-vicepreședinții Iulian Dumitrescu, Rareș Bogdan și Raluca Turcan, precum și Dan Motreanu, respectiv Alina Gorghiu.

Social-democrații ar putea decide să nu fie prezenți sală pentru a asigura cvorumului ședinței, la învestirea Guvernului Orban II. Astfel, fără a putea fi dat votul de învestitură, social-democrații intenționează să prelungească procedura în Parlament, ceea ce ar duce şi la amânarea alegerilor anticipate. GÂNDUL anunță că, astăzi, de la ora 16, Comitetul Executiv al PSD se reunește la Parlament pentru a stabili strategia.

Pe de altă parte, planul social-democraților s-ar putea modifica și în funcție de ce se va întâmpla la dezbaterea și votul, miercuri, în plenul Senatului, pe ordonanța de urgență privind alegerile anticipate. Ședința senatorilor are loc de la ora 11.00. Comisia juridică a Senatului a adoptat, marți, raport de respingere pe ordonanța de urgență privind alegerile anticipate, anunță COTIDIANUL. Senatul este primă cameră sesizată pe actul normativ care se află în Parlament în procedură de urgență.

În plus, amintește EVENIMENTUL ZILEI, liderul interimar al PSD Marcel Ciolacu a anunțat deja că a sesizat Avocatul Poporului în legătură cu ordonanța de urgență care reglementează alegerile anticipate.

Premierul Ludovic Orban a declarat, marţi seară, după respingerea OUG privind anticipatele de Comisia juridică din Senat, că există un grup Ultras al PSD ”care nu mai are nicio urmă de raţiune şi de bun simţ, care dă votul orbeşte, fără să analizeze actele normative”. Orban, citat de ROMÂNIA LIBERĂ, a spus că, în acest moment, orice fel de previziune legată de data alegerilor parlamentare nu poate fi făcută. Orban a adăugat: ”Să respingem în absurd fără niciun fel de explicaţii o reglementare de care e nevoie, o reglementare indispensabilă pentru asigurarea procesului electoral în bune condiţii în cazul alegerilor anticipate arată o lipsă totală de raţiune”.

Referitor la votul pentru învestirea Guvernului, Ludovic Orban a declarat, marți seara, că nu poate garanta sută la sută că va fi cvorum în plenul reunit de luni, pentru e posibil să fie „pesediști care vor chiuli de la serviciu”, anunță DIGI24. „Nu pot să garantez 100%. Vom vedea. Sigur dacă pesediștii vor chiuli de la serviciu, e posibil să nu avem cvorum. Orice astfel de atitudine de boicot va fi sancționată drastic de oameni. De altfel, am văzut mulți lideri PSD care au spus că nu le e frică de anticipate. Aștept să se comporte așa cum au declarat”, a spus premierul desemnat.

În plus, graba cu care Parlamentul a decis să stabilească ședința de Plen reunit, în vederea acordării sau nu a votului pentru instalarea Cabinetului Orban 2, pentru luni, 24 februarie, face inutilă sesizarea făcută de Marcel Ciolacu și Titus Corlățean a conflictului juridic de natură constituțională cu privire la decizia lui Klaus Iohannis de a desemna pentru funcția de premier o persoană demisă prin moțiune de cenzură, susține JURNALUL NAȚIONAL.

Curtea Constituțională va dezbate această solicitare tot în cursul zilei de 24, ceea ce face, practic, imposibilă aplicarea unei eventuale decizii de admitere în speța vizată. Surse politice afirmă că, pentru a elimina orice speculație cu privire la existența unui blat între PSD și PNL, social-democrații trebuie să nu asigure cvorumul de ședință și să amâne cu o săptămână votul de (ne)învestitură a Cabinetului Orban.

Deci, constată ADEVĂRUL, se pare că preşedintele Klaus Iohannis şi PNL n-au luat în calcul faptul că actuala opoziţie, formată din PSD- Pro Romania- UDMR- ALDE, poate tergiversa câteva săptămâni respingerea a două guverne Orban. Şi astfel se iese din calendarul alegerilor anticipate. Mai grav, rămânem cu guvern interimar până la iarnă.