Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

A apărut un nou grup în cadrul UE. Este vorba despre ”cei patru chibzuiți”, după cum le spune Financial Times, pentru a nu-i numi ”cei patru austeri” sau ”cei patru zgârciți”. Premierii Austriei, Suediei, Olandei și Finlandei au publicat o scrisoare în cotidianul financiar britanic prin care fac apel la cât ai multă rigoare bugetară și se opun creșterii bugetului UE pentru perioada 2021-2027.

Aceste patru țări, toate contributoare nete la bugetul UE și relativ mici, s-au luptat în ultimii doi ani pentru ca UE să nu majoreze cota cu care fiecare stat participă la bugetul european. Scrisoarea publicată de Financial Times vine după ce Parlamentul European a respins proiectul de buget UE propus de fosta președinție finlandeză a UE și a cerut mai mute fonduri.

Cele patru guverne nu sunt unite de aspectul ideologic în demersul lor pentru austeritate. Premierul austriac Sebastian Kurz este conservator, și încă unul radical, premierul olandez Mark Rutte este liberal, iar premierii din Suedia și Finlanda sunt chiar social-democrați. Opțiunea lor pentru austeritate este dată de interesul contribuabililor din țările lor, scriu ei pentru Financial Times. ”Acum avem o uniune de doar 27 de state și trebuie să ne întindem doar cât ne este plapuma. Abordarea responsabilă este sa prioritizăm interesul contribuabililor noștri”, au scris ei pentru Financial Times.

Integral pe Cotidianul