Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Se pun presiuni, la nivel international, pentru privatizarea întreg sistemului de învățământ superior din Europa, atrag atenția liderii sindicali. Pentru România, acest lucru ar însemna o reducere a numărului de studenți care să opteze pentru o universitate din țara noastră.

Liderii federațiilor sindicale din Educație s-au întâlnit, săptămâna trecută, la Bruxelles, pentru a discuta principalele probleme care vizează învățământul european. Prezent la întrunirea din Belgia, președintele Federației Naționale Sindicale (FNS) “Alma Mater”, Anton Hadăr, a explicat, pentru “România liberă”, care au fost principalele teme dezbătute.

“Principala problemă, la nivel European, este că se dorește privatizarea învățământului superior. Este o temă care a fost lansată în urmă cu câțiva ani, iar, acum, se fac, din nou, presiuni în acest sens de către organisme internaționale”, ne-a declarat Anton Hadăr. Acesta susține că sistemul superior din România, ca în multe alte țări de pe bătrânul continent, nu este pregătit pentru o astfel de transformare.

“Absolvenții de liceu din România, dacă vor fi obligați să-și plătească studiile, vor opta, cel mai probabil, pentru o universitate din afară. Nu cred că, în România, se poate, în acest moment, ca toți tinerii să își plătească taxele de studiu. Și lideri sindicali din țări puternice, precum Anglia, sunt de părere că nu este o idee bună privatizarea învățământului superior din Europa. Acestea, cu toate că au universități private extrem de performante”, ne-a mai explicat Hadăr.

Integral pe România Liberă