Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Parlamentul European solicită Guvernului de la Londra să garanteze, în planul economiei, “condiții echitabile de concurență prin angajamente solide” precum și o „aliniere dinamică” a normelor legislative între Uniunea Europeană și Regatul Unit.

Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului European, această instituție “dorește ca acordul de asociere cu Regatul Unit să fie cât de profund posibil, bazat pe trei piloni principali: parteneriat economic, parteneriat în domeniul afacerilor externe și aspecte sectoriale specifice. Pe de altă parte, o țară care nu este membru al UE nu poate beneficia de aceleași drepturi ca un stat membru, iar integritatea pieței unice și a uniunii vamale trebuie păstrată permanent”.

Acest punct de vedere a fost exprimat de europarlamentari, printr-o rezoluție adoptată săptămâna trecută. Rezoluția se referă la viitoarele negocieri cu Guvernul britanic asupra noului parteneriat ce va urma perioadei de tranziție prevăzută după Brexit. Europarlamentarii au aprobat acest text cu 543 voturi pentru, 39 împotrivă și 69 de abțineri.

“Având în vedere dimensiunea economiei Regatului Unit și proximitatea sa, viitorul cadru concurențial dintre cele două spații trebuie să fie deschis și echitabil, garantat prin norme egale în domenii precum cel social, cel fiscal, cel al ajutoarelor de stat, cel al protecției mediului si a consumatorilor. Pentru a menține relații comerciale fără cote și fără tarife, este necesar ca guvernul britanic să se angajeze să-și actualizeze normele în domenii precum competiția, standardele de muncă și protecția mediului, pentru a asigura o aliniere dinamică între legile Uniunii și cele britanice”, consideră Parlamentul European.

În caz contrar, dacă Regatul Unit nu va respecta legile și standardele UE, Comisia Europeană ar trebui „să aprecieze dacă este posibil să se aplice cote și tarife pentru sectoarele cele mai sensibile, precum și dacă este nevoie de clauze de salvgardare pentru a proteja integritatea pieței unice a Uniunii”. Autoritățile de la Bruxelles consideră acest lucru deosebit de important pentru importurile alimentare și agricole, care trebuie să respecte strict normele UE.

Integral pe România Liberă