Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Guvernul Orban a modificat, fără nici o consultare, prin Ordonanță de Urgență, aspecte ce fac parte din statutul judecătorului, arată Uniunea Națională a Judecătorilor din România. Astfel, arată magistrații, Executivul a sfidat voința a milioane de români care, “cu ocazia Referendumului din mai 2019, au votat interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgenţă în domeniul justiţiei”.

Dana Gîrbovan, președinte al UNJR, arată că, prin OUG 23/2020, una dintre cele 25 de ordonanțe de urgență adoptate în ultima noapte de guvernare din 4 februarie 2020, Guvernul Orban a operat modificări grave la statutul judecătorilor, “prin stabilirea unei abateri disciplinare ce are ca efect atât o ingerință directă și fără precedent a Guvernului în actul de judecată, cât și încălcarea dreptului la un proces echitabil al părților”. Mai exact, prin actul normativ invocat, care se numește “modificarea şi completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achiziţiilor publice”, Cabinetul Orban a decis că toate apelurile și recursurile în materia achizițiilor publice trebuie soluţionate într-un anumit termen, iar “nerespectarea termenelor prevăzute de prezenta lege ori a dispozițiilor cuprinse în prezenta lege privind soluțiile ori măsurile ce pot fi dispuse de instanță constituie abatere disciplinară și se sancționează conform legii”.

“Este stupefiant ca, după Referendumul din 26 mai 2019, la care românii au votat interzicerea adoptării ordonanțelor de urgență în domeniul justiției, referendum susținut intens de actualul partid de guvernământ, odată ajuns la putere, acesta nu are nicio șovăială în a adopta exact prin ordonanță de urgență norme ce afectează în mod grav statutul judecătorilor şi independența acestora”, susține judecătorul Dana Gîrbovan. Aceasta adaugă că adoptarea acestei OUG “ demonstrează ipocrizia actualilor guvernanți în ceea ce privește justiția, interesul față de aceasta fiind, în realitate, unul pur electoral și populist”.

Integral pe Jurnalul Național