Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Logica politicã, în coliziune cu realitatea economicã. Pe 14 februarie, Comisia Europeanã (CE) a emis raportul privind situaţia în care se aflã România şi ce urmeazã anul acesta.

În prim-plan este, cum era de aşteptat, chestiunea fãrã ieşire a creşterii nesustenabile a pensiilor. Comisia recapituleazã: Legea pensiilor, adoptatã în vara anului 2019, a modificat semnificativ mai mulţi parametri ai schemei de pensii publice.

Astfel, este vorba despre creşteri ad-hoc ale pensiilor pânã în anul 2021, în loc de o indexare standard: cu 15%, din septembrie 2019 (o mãrire deja inclusã în Legea bugetului pe anul 2019), cu 40%, din septembrie 2020, ?i cu 6%, din septembrie 2021.

Începând din 2022, indexarea pensiilor va fi 100% cu rata inflaţiei, plus 50% din creşterea salariilor medii brute reale. Noile pensii vor fi calculate cu o perioadã contributivã fixã de 25 de ani, în loc de 25 - 35 de ani, în funcţie de anul de pensionare, cum era legea anterioarã.

Apoi, din luna septembrie a anului 2021, pensiile existente vor fi recalculate în creştere, pentru a se potrivi cu aceastã nouã formulã de calcul. Creşterile sunt ameţitoare şi nesustenabile, aşa cum România liberã a scris în mod repetat.

Şi, într-adevãr, aceasta repetã şi CE: „Din cauza programului sãu de implementare, legea urmeazã sã creascã semnificativ cheltuielile publice cu pensiile, într-o perioadã scurtã de timp. Este principalul motor al creşterii rapide prognozate a deficitului public şi a riscurilor ridicate de durabilitate fiscalã”.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.