Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Ultima mișcare a lui Marcel Ciolacu care a făcut un pas decisiv către o apropiere de Victor Ponta deschide un nou război în PSD. Este vorba de taberele pro și contra unei alianțe PSD- Pro România sau, mai exact, de revenirea în forță unor grei din partid care au jucat un rol cheie în trecut. În acest weekend s-a consumat un episod cheie pentru viitorul PSD.
 
PSD și Pro România s-au curtat reciproc duminică la Convenția Națională a formațiunii conduse de fostul președinte al social-democraților, Victor Ponta. Actualul șef interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a apărut cu greu la eveniment și a adresat o invitație la o alianță între actualii și foștii pesediști. GÂNDUL susține că trădarea lui Mihai Tudose rămâne mărul discordiei între cele două partide vitrege.

Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD și candidat la șefia partidului, a transmis mai multe mesaje de apropiere către Victor Ponta. El a participat, duminică, la Convenția Anuală a Pro România, având-o alături și pe Gabriela Firea. Cei doi lideri cu greutate ai PSD și-au exprimat clar intenția de a forma o alianță electorală cu Pro România, deși, afirmă EVENIMENTUL ZILEI, în interiorul PSD există voci importante care se opun. Printre cei care nu susțin alianța sunt Mihai Tudose, Claudiu Manda (șefii de campanie ai PSD) și Lia Olguța Vasilescu.

Marcel Ciolacu i-a făcut o ofertă directă de alianţă politică lui Victor Ponta la convenţia Pro România. El a spus că ar fi deschis spre o alianţă între partide, dar a completat că aceasta este şi decizia lui Ponta. JURNALUL NAȚIONAL notează că aceasta ar fi cea mai importantă alianţă politică de stânga de pe scena politică. La şedinţă, nu a existat un răspuns concret în acest sens.

Urmează şedinţe în care să se stabilească dacă se va face o alianţă între cele două formaţiuni. Sunt lideri PSD care se arată nemulţumiţi de această mişcare, precum Lia Olguţa Vasilescu sau Claudiu Manda. În plus, potrivit unor surse citate de ANTENA3, aceștia, împreună cu alţi lideri ai PSD, i-ar fi cerut lui Ciolacu să nu meargă la convenţia lui Victor Ponta. Ciolacu a declarat că nu au fost tensiuni în biroul său, declarația fiind făcută în contextul în care surse politice au spus că Mihai Tudose și Claudiu Manda nu au fost de acord cu participarea lui Ciolacu la evenimentul Pro România.

Iniţial Gabriela Firea era singura persoană din PSD care participa la Convenția Pro România. Aceasta a declarat că dacă nici acum nu este dată afară din partid atunci înseamnă că PSD chiar s-a schimbat, arată COTIDIANUL. „I-am zis lui Victor (Victor Ponta – n.r.) că sper să nu fiu dată afară din partid pentru că am ales să particip la această şedinţă. Sper să nu fiu chemată la o şedinţă cu sentinţă dinainte stabilite, cu actori care au roluri bine stabilite şi apoi execuţia. Mulţi dintre voi ştiu acest lucru, pentru că aţi fost acolo. Au fost foarte multe greşeli, o politică total greşite. Dacă nici acum nu sunt dată afară din CEx înseamnă că s-a schimbat ceva în PSD”, a declarat primarul Capitalei.

EVENIMENTUL ZILEI susține că declarațiile celor doi lideri PSD trebuie, însă, corelate cu un alt mesaj important venit, cu doar cu o zi înainte, din partea lui Vasile Dâncu. Acesta a lansat un atac dur la adresa lui Tudose și Manda, cei care, în fapt, încearcă să blocheze revenirea lui Dâncu în PSD. Pe Claudiu Manda îl consideră un “pretorian” al lui Liviu Dragnea şi apoi al Vioricăi Dăncilă, “lideri pe care i-a abandonat înainte de al treilea cântat al cocoşilor”.  

Despre Mihai Tudose, același Dâncu a apreciat că „cei care spun că este o «conservă» cred că au dreptate şi se bazează nu doar pe traseismul ciudat din ultima vreme, dar mai ales pe trădările sale”.

ADEVĂRUL amiintește că încă din vară, atunci când se pregătea demiterea guvernului condus de Viorica Vasilica Dăncilă, preşedintele Pro România, Victor Viorel Ponta, a spus că nu exclude o colaborare viitoare cu partidul din care a plecat şi căruia i-a fost preşedinte. Ea va interveni de îndată ce se va produce înlăturarea conducerii de atunci a PSD. Pro România a votat în favoarea demiterii Executivului ce o avea în frunte pe Viorica Dăncilă, moment care a marcat începutul alunecării pe tobogan a troicii Dăncilă-Fifor-Teodorovici, dar nu a participat cu voturi la învestirea guvernului monocolor PNL condus de dl. Ludovic Orban.

Acum s-au spulberat ireversibil visele lui Ponta de a reveni triumfător în fruntea PSD, fostul preşedinte riscând chiar ca nici măcar el însuşi să nu prindă un loc în viitorul Parlament. A urmat atunci pasul al doilea, adică participarea parlamentarilor - mulţi, puţini- ai Pro România la operaţiunea de demolare a guvernului Orban, operaţiune încheiată cu un scor neaşteptat şi usturător pentru liberali care nu luau în calcul decât o diferenţă de două sau trei voturi.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Considerați că este oportună o alianță PSD- Pro România?