Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie critică, într-un comunicat dat publicităţii după discuţii cu delegaţia MCV, recentele propuneri lansate în dezbatere publică de ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu. Cele două asociaţii susţin că propunerea ca magistraţii să poată fi trimişi în judecată doar cu avizul secţiei de procurori ai CSM reprezintă „filtre de impunitate neconstituţionale”.

Cele doua asociaţii mai arată în comunicat că toate modificǎrile la legile justiţiei pentru punerea acestora în acord cu recomandǎrile MCV se impun a fi realizate de Parlament, cu bunǎ credinţǎ, ”pentru a nu se înregistra un nou regres în ce priveşte independenţa şi stabilitatea sistemului judiciar”.

Şi propunerea ca urmărirea penală împotriva unui magistrat să fie avizată de procurorul general nu este considerată rezonabilă pe motiv că, un sistem în care procurorul general poate împiedica în mod eficient orice anchetă îndreptată împotriva sa este, conform standardele Comisiei de la Veneţia, contrar statului de drept.

Reamintim că ministerul Justiţiei a propus, în proiectul de desfiinţare a Secţiei Speciale lansat în dezbatere publică pe data de 4 februarie, şi modificarea legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un judecător sau procuror ar urma să se facă cu autorizarea prealabilă a procurorului general. Altfel spus, ministerul justiţiei pune în mâna unui singur om puterea de a decide dacă un magistrat poate fi anchetat sau nu. În plus, magistraţii nu vor putea fi trimişi în judecată fără aviz de la CSM.

Integral pe Adevărul