Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Legea care scuteşte jurnaliştii de impozit pe salarii este probabil cea mai mârşavă manevră prin care politicienii încearcă să compromită presa în ochii propriului său public. Am zis mârşavă? Da, dar numai pentru că n-am găsit un cuvânt mai tare, scrie jurnalistul Liviu Avram în ADEVĂRUL.

Camera Deputaţilor a votat, marţi, în calitate de for decizional, proiectul de lege depus de PSD, ALDE şi PMP, prin care jurnaliştii sunt scutiţi de plata impozitului pe venit, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. Potrivit listei de vot, deputaţii PNL şi USR s-au abţinut, la votul pentru eliminarea impozitului pe venit pentru jurnalişti. Doi liberali, însă, au votat împotriva proiectului PSD.

Astfel, explică ANTENA3, jurnaliştii şi tehnicienii în radiodifuziune şi televiziune nu vor mai plăti impozit pentru veniturile din salarii, asimilate salariilor şi din drepturile de proprietate intelectuală. Potrivit proiectului, la articolul 7 ar trebui să fie introdusă definiţia activităţii de jurnalism ca fiind:

"cercetarea, investigarea, interpretarea şi comunicarea ştirilor şi informaţiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii, radioului şi a altor mijloace de informare în masă, respectiv controlul funcţionării tehnice a echipamentelor pentru a înregistra şi edita imaginile şi sunetul şi pentru transmiterea pentru emisiunile radio şi de televiziune a imaginilor şi sunetelor, precum şi a altor tipuri de semnale de telecomunicaţii terestre, marine sau aeriene, care se desfăşoară în baza unui contract de muncă şi a unui contract de drepturi de autor".

De asemenea, la articolul 60 referitor la scutirile impozitului pe venit sunt introduse "persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin (1) - (3), şi pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, ca urmare a desfăşurării activităţii de jurnalism, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale şi al ministrului Finanţelor".

Ieri, printr-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Klaus Iohannis, 13 ziarişti cunoscuţi îi solicită preşedintelui să nu promulge legea pentru scutirea de impozite a jurnaliştilor, anunță DIGI24. Semnatarii sunt Cristian Tudor Popescu, Ion Cristoiu, Adelin Petrişor, Cătălin Tolontan, Adriana Nedelea, Liviu Avram, Luiza Vasiliu, Vlad Petreanu, Cristi Delcea, Mihai Voinea, Cristian Lupşa, Claudiu Pândaru, Florin Negruţiu.

Vă prezentăm textul integral al scrisorii:

Domnule preşedinte Klaus Iohannis,
Suntem un grup de jurnalişti din generaţii şi redacţii diferite. Lucrăm în presa publică şi în cea privată, în cea cu capital străin şi capital românesc, în trusturi consacrate şi în iniţiative de presă tânără. Avem perspective de multe ori contrare unul altuia, ne criticăm reciproc şi pentru public e foarte bine că lucrurile stau astfel.

Însă, înainte de orice, suntem oameni dedicaţi profesiei lor şi cetăţeni români, parte a comunităţii pe care încercăm să o servim. În numele a ceea ce ne uneşte ca societate, vă rugăm să nu promulgaţi legea care scuteşte de plata impozitelor profesia noastră, lege votată recent de Camera Deputaţilor. Măsura este în primul rând nedreaptă. Fiecare cetăţean care munceşte trebuie să beneficieze de un regim fiscal egal, cu excepţia situaţiilor prevăzute de lege, de ex. persoanele cu handicap.

Considerăm că nu există motive pentru ca „jurnaliştii” să fie încadraţi la excepţii. Dacă se face asta, aşa cum a votat Parlamentul, atunci e vorba de privilegii financiare pentru „jurnalişti”, categorie nedefinită în care se poate introduce, practic, oricine pentru a încasa nişte bani. Nemaivorbind de faptul că problemele presei sunt mult mai mari, iar această măsură ar fi una care mai mult ar complica decât ar ajuta, ea este incorectă şi contraproductivă. Nu serveşte interesul public, nu întăreşte libertatea de exprimare ci, dimpotrivă, afectează profund încrederea dintre jurnalişti şi public, una dintre liniile de apărare a democraţiei.
Domnule preşedinte,

Nu avem nici pe departe pretenţia că reprezentăm toţi jurnaliştii din România. Timpul limitat şi lipsa unei organizaţii cu adevărat reprezentative a breslei ne-au determinat să reacţionăm în acest mod care nu exclude pe nimeni, ci reprezintă o încercare imperfectă de reacţie în faţa unui pericol real. O presă liberă şi credibilă, care să confrunte puterile în stat şi să vă fie incomodă, în calitate de oameni aleşi sau numiţi să conduceţi, este esenţială pentru o democraţie stabilă. Vă mulţumim!“

Pe de altă parte, jurnalistul Dan Andronic, patronul editurii „Evenimentul Zilei, în editorialul său din EVENIMENTUL ZILEI intitulat „Atunci când bogătașii din presă fac politică pe spatele celor mulți“, vorbeşte despre ajutorul pe care legea privind eliminarea impozitului pe venit pentru jurnalişti îl aduce presei, mai ales presei locale care suferă cu adevărat.

„Pentru cei care nu știu în Franța se alocă peste un miliard de euro anual pentru susținerea presei, la fel în Germania, Italia sau țările scandinave. În România zero facilități. Cei care au semnat apelul au făcut-o fără să se gândească la cei mulți. Majoritatea semnatarilor au salarii de mii de euro și poate că pentru ei o reducere de 10 la sută nu înseamnă mare lucru. (...)

Apelul meu este exact invers: Lăsați ipocrizia deoparte! Gândiți-vă la cei care câștigă a zecea parte din cât câștigați voi și întrebați-vă cât de mult contează cei 10 la sută. Gândiți-vă că mai există ziariști și în altă parte decât în București, zeci de mii de oameni care se zbat să supraviețuiască“.

Și senatoarea USR Florina Presadă îi cere președintelui Klaus Iohannis să retrimită Parlamentului legea care îi scutește pe jurnaliști de impozitul pe venit. Presadă a scris marți seară pe Facebook că actul normativ este un ”măr otrăvit”, care va fi în beneficiul patronilor de media, ”jucători politici importanți”, anunță LIBERTATEA. Florina Presadă subliniază că independența presei nu se întreține cu scutiri de impozit pe venit și avertizează că oricum, scutirea de impozit pe venit nu se va regăsi în buzunarul jurnaliștilor.

Cert este că puţine sunt demersurile politice asupra cărora presa românească, indiferent de orientare, să se pronunţe aproape consensual. Iar unul dintre acestea – dacă nu cumva chiar singurul - exact acesta este: năravul politicienilor de a acorda, în mod discreţionar, diverse privilegii unor categorii socio-profesionale, afirmă ADEVĂRUL.

Fie că vobim de pensii şi indemnizaţii speciale, fie că vorbim de indulgenţe fiscale dubioase, presa a sancţionat, practic la unison, asemenea demersuri. Consecinţa a venit firesc: în opinia publică s-a acumulat un val uriaş de ură la adresa acestor practici. Iar această lege nu face altceva decât ca, pe socoteala bugetului de stat (că doar nu dă din buzunarul său), să canalizeze această ură şi la adresa jurnaliştilor.