Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Creşterea punctului de pensie cu 40% este imposibilă, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Acesta a explicat că procentul punctului de pensie NU poate creşte mai mult decât cel al economiei, care este de 4%. De asemenea, Guvernatorul a mai spus că nu a discutat nici una din problemele actuale cu Guvernul Orban.

Jurnaliştii au insistat să afle dacă reprezentanţii BNR au stat la masă cu cei ai Guvernului pentru a stabili următorii paşi, anunță ANTENA3. „Nu ne-am pus, că dacă ne puneam... Nu ne-am pus. Cu Guvernul precedent am discutat, ştiţi bine ce rezultate am avut. Au fost multe discuţii. Cel actual e de doar trei luni. Ne-am aşeza cu ei la masă, dar dânşii spun un lucru clar: „Trebuie să respectăm legea. O lege în România se respectă”. Deci răspunsul scurt este că nu am căzut de acord”, a răspuns guvernatorul Băncii Naţionale a României.

Însă premierul interimar Ludovic Orban a declarat marţi că în prezent nu există „niciun risc" în privinţa plăţii pensiilor şi salariilor şi a precizat că guvernarea liberală pregăteşte o amplă revizuire a legislaţiei referitoare la sistemul de pensii, astfel încât acesta să devină "sustenabil, pe termen mediu şi lung", anunță JURNALUL NAȚIONAL.

„Noi am şi prevăzut sumele necesare pe anul 2020 pentru a susţine creşterea pensiilor prevăzute în lege. (...) Vom creşte pensiile cu siguranţă, nu există niciun fel de dubiu în privinţa asta, dar nu poţi să spui acum 100%, deocamdată am prevăzut sumele necesare pentru a creşte în conformitate cu Legea pensiilor aflată în vigoare", a menţionat Ludovic Orban.

Banca Naţională a României (BNR) afirmă, în raportul privind inflaţia, citat de ADEVĂRUL, că este necesar un proces de „consolidare fiscală“, în care să fie incluse măsuri precum prorogarea majorării cu 40% a pensiilor sau creşterea acestora cu un procent mai mic. BNR arată că, la finele anului 2019, creşterea substanţială a cheltuielilor bugetare a condus la o deschidere semnificativă a deficitului bugetar în termeni cash, de aşteptat să fie reflectată şi la nivelul execuţiei.

Deficitul bugetar, prefigurat a persista la valori ridicate, s-ar putea accentua pe termen mediu, mai ales în condiţiile prevederilor Legii pensiilor şi ale altor măsuri fiscale legiferate, dar grevate de un grad ridicat de incertitudine privind aplicarea acestora, potrivit instituţiei.

Ludovic Orban a transmis, pentru prima dată, remarcă GÂNDUL, un mesaj tranșant cu privire la posibilitatea ca dublarea alocațiilor să nu fie aplicată nici de la 1 august, termenul la care Guvernul PNL a amânat intrarea în aplicare a legii date de majoritatea PSD din Parlament.

„În ceea ce privește dublarea alocațiilor, o spun din start: e un impact bugetar de peste 6 mld euro. Nu avem banii ăștia. Vedeți, am intrat deja în procedura de deficit. Cu toate că avem pe ianuarie un plus de colectare față de plan de 300 de milioane, trebuie să vedem consolidat pe 6 luni care e evoluția, care e ritmul de creștere economică, care sunt prognozele privitoare la economia României”, a declarat marți Ludovic Orban.

A apărut o problemă greu de rezolvat și în privința salariilor. Salariul mediu net a urcat cu peste 13 procente în ultimul an. Cu toate astea, afirmă EVENIMENTUL ZILEI, prăpastia dintre cele mai mici și cele mai mari salarii s-a adâncit semnificativ: în timp ce nivelul salarial cel mai ridicat se apropie de 8.000 de lei lunar, angajații defavorizați nu primesc în medie decât 1.800 lei net pe lună. Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.340 lei, în decembrie 2019, în creştere faţă de luna precedentă cu 161 lei (+5,1%).

Ministerul de Finanțe a primit undă verde de la Fondul Monetar Internațional pentru implementarea proiectului de restructurare a ANAF, potrivit căruia peste 2.000 de persoane vor fi concediate, anunță MEDIAFAX. Ministrul demis al Finanţelor, Florin Cîţu, susţine că ceea ce s-a făcut în privinţa reorganizării Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală este susţinut aproape în totalitate de echipa FMI, a cărei evaluare arată că mergem în direcţia corectă.

„Am demarat reorganizarea ANAF, care a trecut printr-o Ordonanţă de Urgenţă. Echipe ale Fondului Monetar şi ale ANAF s-au uitat la această reorganizare şi vă spun că ce am făcut noi este susţinut aproape în totalitate de cei de la FMI. Fără să discutăm înainte cu ei, evaluarea lor arată că mergem în direcţia corectă”, a declarat Florin Cîţu într-un interviu pentru Realitatea Plus.

Însă Consiliul Legislativ a avizat negativ proiectul de Ordonanţă de Urgenţă referitor la reorganizarea activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, iar dacă inadvertenţele se referă la fond şi nu la formă prevederile actului normativ nu ar mai trebui să intre în vigoare, consideră, citat de JURNALUL NAȚIONAL, Sindicatul Naţional Finanţe Publice - SindFISC.