Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

În Alpi, milioane de europeni ajung la schi în punctul culminant al iernii. Munții frumoși și natura sălbatică atrag fanii sporturilor de iarnă din toate colțurile lumii. Vacanțele la schi au devenit o industrie de ordinul miliardelor de dolari pe care se bazează mulți dintre cei care locuiesc în zona de munte. Există însă și reversul medaliei când vine vorba de acest tărâm feeric. Pe piscurile înzăpezite, stațiunile de schi își lasă uriașa amprentă de carbon. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 21:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

În plin sezon, afacerile rulează la viteză maximă. Teleschiurile funcționează ore în șir, iar oamenii stau la coadă să ajungă pe pârtii. În plus, instalațiile de zăpadă artificială sunt necesare pentru a combate efectele încălzirii globale. Și lucrurile nu se opresc aici: în valea Ötztal din Austria e în derulare un proiect pentru extinderea zonei de schi până la Pitztal, pentru a fi creată astfel cea mai mare stațiune de schi pe ghețari din Europa.

Dar crește numărul celor care critică acest proiect.

Conflictul ar trebui să se apropie de final. Landul Tirol trebuie să evalueze cât de mare va fi impactul asupra mediului.

Proiect: Unul dintre ultimii ghețari neatinși din Austria, pârtie de schi
Condițiile sunt dificile aici, sus, pe Ghețarul Pitztal, unde aerul este tot mai rarefiat. Rainer Pfluger și prietenii lui au plecat în drumeție spre o creastă montană pentru a protesta față de planurile de transformare a unuia dintre ultimii ghețari rămași neatinși din Austria într-o pârtie de schi.

„Două stațiuni de schi vor fi conectate și astfel va fi creată una nouă. Această nouă zonă va reprezenta jumătate din suprafața domeniului schiabil Zugspitz. Va fi uriașă. Puțin câte puțin, distrugem natura sălbatică”, spune Rainer Pfluger, activist de mediu.

Dar în Valea Pitztal, acest proiect se bucură de susținerea multor localnici. Vanessa Eiter e unul dintre ei. A preluat recent pensiunea părinților săi și e foarte îngrijorată de viitorul micii sale afaceri. În ultimii ani tot mai în puțini turiști s-au cazat la pensiunile și hotelurile din Vale. E singurul domeniu schiabil din Tirol unde există această tendință de descreștere.

Integral pe Digi24