Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Călin Popescu Tăriceanu, preşedinte ALDE, formațiune care nu a votat moțiunea de cenzură, nu se va alătura unei noi majorități parlamentare construite în jurul PSD și nici nu e de acord cu planul PNL și al lui Klaus Iohannis de a forța declanșarea alegerilor anticipate, constată JURNALUL NAȚIONAL.

Vicepreședintele ALDE, Andrei Gerea susține că președintele Călin Popescu Tăriceanu ar trebui să se retragă de la conducerea ALDE, după întâlnirile pe care le-a avut cu Marcel Ciolacu și Victor Ponta, liderii PSD și Pro România, care au inițiat moțiunea de cenzură. El spune că aceste întâlniri au afectat credibilitatea partidului și au fost dezaprobate de o mare parte dintre colegii săi. Vicepreședintele ALDE s-a delimitat de Călin Popescu Tăriceanu într-o postare pe Facebook în care a acuzat „piruetele politice” pe care le face acesta, anunță EVENIMENTUL ZILEI.

„O demisie din partea domniei sale (n.red.: Călin Popescu Tăriceanu) ar fi binevenită, Oamenii încă se codesc să îi spună în faţa. Dar în absenţă vorbesc. Ei spun că nu sunt de acord cu politica lui Tăriceanu”, a declarat Andrei Gerea la DIGI24. Întrebat joi, la finalul consultărilor de la Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis, dacă are de gând să facă un pas de la conducerea partidului, Tăricenu a răspuns scurt: „Nu am de ce”.

Însă potrivit lui Gerea, acest joc prin care ALDE își tot schimbă aliații este inacceptabilă și a adus partidul în situația actuală în care este părăsit de electorat, anunță COTIDIANUL. „Acest demers politic face parte dintr-un lung şir de piruete, iar preţul plătit este chiar pierderea încrederii electoratului ALDE în noi. Trebuie sa oprim aceste piruete politice. A sta la masă cu cei care au iniţiat moţiunea împotriva guvernului din care faci parte este o atitudine cu care nu pot fi de acord”, a adăugat Gerea.

Referitor la majoritatea parlamentară, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu spune că ”nu suntem la un concurs de viteză” şi că primul pas, în actuala criză politică ar fi consultarea între partidele parlamentare. ALDE nu a decis dacă va vota sau nu guvernul Orban II, anunță ADEVĂRUL. „Nu am luat decizia pentru că aşteptăm să facem discuţii între partidele parlamentare. Ordonanţa privitoare la organizarea alegerilor anticipate trebuie să vedem, este legal sau nu este legală.
Curtea Constituţională trebuie să se pronunţe.

În cazul în care vrem să vedem dacă ordonanţa este legală, eu cred că Parlamentul ar face o greşeală să dea o decizie privind votul de încredere pentru un candidat de prim ministru. Eu cred că Parlamentul trebuie să se lămurească dacă această ordonanţă este valabilă”, a mai spus Tăriceanu.

Au loc acuzații la distanță între USR și PNL pe seama informațiilor că liberalii ar fi făcut o înțelegere cu PSD pentru ca alegerile locale să se desfășoare într-un singur tur, lucru care ar avantaja partidele mari, constată DIGI24. În timp ce președintele PNL Ludovic Orban le cataloghează ca fiind „propagandistice”, președintele USR Dan Barna afirmă că „în momentul de față, întrebarea pe care și-o pun toți românii este dacă e sau nu blat între PSD și PNL”.

Este o ruptură și între USR-PLUS asupra alegerilor locale și parlamentare, anunțată de ROMÂNIA LIBERĂ. Este „nenorocire” în aproape toate județele cu stabilirea candidaților comuni USR-PLUS la alegerile locale și parlamentare. Membrii celor două partide nu s-au înțeles aproape nicăieri, au spus surse din alianță, și este posibil inclusiv să nu se mai realizeze fuziunea. USR vrea candidați comuni cu PLUS cu un raport de 3:1. PLUS nu vrea.

Și nu este liniște nici în noua alianță conjuncturală PSD- Pro România. PSD și Pro România l-au propus, joi, pe rectorul SNSPA Remus Pricopie pentru funcția de premier, dar Klaus Iohannis l-a desemnat tot pe Ludovic Orban. GÂNDUL remarcă faptul că liderul PSD a subliniat însă că nu a făcut o alianță cu Pro România, ci au avut doar o înțelegere politică pe propunerea de premier. „Nu m-am căsătorit cu Ponta și nu am făcut nicio alianță. Este prima înțelegere punctuală, așa cum am vorbit și cu UDMR. A fost o înțelegere politică pe care Victor Ponta a respectat-o”, a adăugat Ciolacu.