Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Primele cazuri de ”gripă spaniolă” au fost semnalate pe 11 martie 1918, la Fort Riley, Kansas, SUA, la militarii ce participaseră la luptele Primului Război Mondial.

Boala s-a extins, în toată lumea, cu o rapiditate uluitoare. Se vorbește despre 50 de milioane de victime, în contextul în care prima mare conflagrație a omenirii a ucis între 16 și 40.000.000. Marele general Eremia Grigorescu este una dintre personalitățile omorâte de ”gripa spaniolă”

Totul a început pe 11 martie 1918, în Camp Funston, Fort Riley, Kansas, Statele Unite. 100 de soldați au acuzat, atunci, dureri de cap, stări febrile și senzații de vomă. Toți fuseseră pe frontul Primului Război Mondial, în Europa. La finele săptămânii, cazurile erau de cinci ori mai numeroase. Pe 5 aprilie erau, deja, trei morți și 18 cazuri grave. Pentru că prima mare conflagrație mondială nu se terminase, puterile beligerante ascund începutul pandemiei. Spania, țară neutră, nu se ferește să anunțe în presă toate detaliile, așa că, treptat, omenirea începe să o cunoască drept ”gripa spaniolă”, deși ea nu a pornit la drum din patria lui Cervantes! În mai 1918, soldații americani continuă să ajungă, în număr mare, în tranșeele din Europa aducând cu ei, de cealaltă parte a Atlatnicului, virusul.