Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Dobânzile la care se împrumută statul român se apropie de jumătatea nivelului de vârf din perioada de criză. Pe parcursul anului trecut, în timpul guvernării Vioricăi Dăncilă, a fost înregistrată o scădere a dobânzilor, dar spre finele intervalului, odată cu instalarea lui Ludovic Orban la Palatul Victoria, au urcat iar, însă fără să depăşim cota de la 1 ianuarie 2019.

Deşi ne lăudăm cu cea mai mare creştere economică din Europa Centrală şi de Est, suportăm cele mai piperate costuri de finanţare, relevă o analiză făcută pentru creditele guvernamentale, în euro, pe 10 ani. Aceasta, pe fondul dezechilibrelor macroeconomice, reliefate de deficite, inflaţie, şi o structură nepotrivită a cheltuielilor, după cum arată specialiştii.

România avea, la finele lui 2018, o datorie guvernamentală de 35% din Produsul Intern Brut (PIB), una dintre cele mai mici din Uniunea Europeană, în condiţiile în care media spaţiului comunitar era de 85,9%, conform datelor Eurostat. Cel mai probabil, pe durata anului trecut, nivelul s-a menţinut sub 40%, considerat de Fondul Monetar Internaţional (FMI) ca prag pentru o creştere semnificativă a riscului de recesiune.

Integral pe Jurnalul Național