Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Premierul Ludovic Orban are zilele numărate la Palatul Victoria, susţin social-democraţii, care se pregătesc să dea jos Guvernul printr-o moţiune de cenzură, din cauza unei legi care-i nemulţumeşte profund. Parlamentul se reuneşte miercuri, în şedinţă comună extraordinară, pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Cabinetul Orban își angajează, miercuri, răspunderea în fața Parlamentului asupra proiectului de lege privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi. PSD a anunțat deja, în acest context, că va depune o moțiune de cenzură, amintește ADEVĂRUL.

Printre amendamentele depuse de partidele politice și acceptate de Executiv se numără reducerea la 60 de zile a condiției cu care cei cu vize de flotant pot vota. După ce Guvernul își asumă răspunderea în fața Parlamentului pe proiectul de lege, partidele politice au trei zile la dispoziție pentru a depune moțiune de cenzură. Dacă moțiunea de cenzură nu este depusă sau este respinsă, atunci legea intră în vigoare, amintește COTIDIANUL.

PSD a anunțat deja că o să depună o moțiune de cenzură pentru demiterea Cabinetului Orban. „Dacă mâine e asumarea, presupun că joi vom depune moțiunea”, a spus Marcel Ciolacu, marți, în Parlament. Valeriu Steriu, citat de GÂNDUL, a declarat că PSD mai are nevoie de cinci voturi pentru a trece moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban. El a precizat că social-democraţii poartă, marţi, negocieri cu parlamentarii neafiliaţi. Pentru a trece moţiunea sunt necesare 233 de voturi.

„Într-adevăr, matematic nu sunt şanse la acest moment, dar astăzi avem o primă sesiune, cel puţin la Camera Deputaţilor, în care vom mai începe discuţii, negocieri, cu alte grupuri parlamentare. (...) Sunt în clipa de faţă alături de PSD doar cei din UDMR, dar celelalte grupuri parlamentare pot să participe, sunt chiar şi deputaţi şi senatori neafiliaţi, care la rândul lor pot veni. Este nevoie matematic de încă cinci voturi şi cu siguranţă se pot identifica aceste cinci voturi”, a spus Valeriu Steriu.

Pe de altă parte, premierul Ludovic Orban a declarat marţi că parlamentarii PNL nu vor vota nicio moţiune de cenzură, precizând însă că, „practic“, se intră în procedura alegerilor anticipate dacă va trece moţiunea de cenzură pe care PSD intenţionează să o depună după asumarea răspunderii Guvernului pe tema alegerii primarilor în două tururi de scrutin, anunță JURNALUL NAȚIONAL.

„Mă îndoiesc că parlamentarii PSD vor veni cu mic cu mare să voteze această moţiune de cenzură. Dacă această moţiune trece, intrăm practic în procedură de anticipate. PNL nu va vota nicio învestire de Guvern, probabil şi USR e în aceeaşi situaţie, probabil şi alte formaţiuni care susţin ideea anticipatelor şi vom ajunge la anticipate şi mă îndoiesc că se vor bucura foarte mult parlamentarii PSD, care, mai mult de jumătate, vor rămâne în afara Parlamentului. (...) Parlamentarii PNL nu votează nicio moţiune de cenzură", a declarat Ludovic Orban.

CAPITAL a făcut deja primele calcule pentru dărâmarea Guvernului. PSD are în acest moment 200 de deputați și senatori. Cu voturile UDMR, care a anunțat că sprijină demersul social-democraţilor, sunt 230. Pentru a fi demis Guvernul este nevoie de votul a jumătate plus unu din numărul de mandate, mai exact 233.

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege, precizează EVENIMENTUL ZILEI. Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului, a fost votată. Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.