Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Liberalii s-au sucit şi par să îşi ia gândul de la alegerile anticipate, spre deznădejdea preşedintelui Klaus Iohannis. Anticipatele n-au mai fost pomenite nici de Orban, nici de miniştrii lui, semn că s-a renunţat la idee. Acest lucru nu face decât să răcească relaţia dintre PNL şi Klaus Iohannis, care susţine frenetic iniţiativa, anunță ANTENA3.

Urmează o săptămână politică deosebit de importantă pentru Guvernul Orban. Asumarea răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi și promisa depunere de către PSD a moțiunii de cenzură pot reseta scena politică. Deși nu susține tema moțiunii inițiată de PSD și sprijinită de UDMR, liderul Pro-România, Victor Ponta, amenință guvernarea liberală cu propria moțiune de cenzură, legată de  măsurile anunțate de PNL în domeniul sistemului medical.

Concret, președintele Pro România, Victor Ponta, amenință Guvernul Orban cu moțiunea de cenzură în cazul în care proiectul depus în dezbatere de Ministerul Sănătății va fi adoptat, anunță JURNALUL NAȚIONAL. Ministerul Sănătății are în dezbatere publică o ordonanță prin care spitalele și clinicile private vor putea accesa oricând fonduri bugetare cuprinse în programele de sănătate.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a precizat că imediat ce premierul Ludovic Orban își va angaja răspunderea pe revenirea la alegerea primarilor în două tururi va fi depusă moțiune de cenzură. Ciolacu, citat de ANTENA3, a explicat că parlamentarii PSD și UDMR au semnat textul moțiunii. „Pe data de 28 avem votul pe eliminarea pensiilor speciale așa cum am promis. Pe data de 29 premierul își va asuma răspunderea primarilor în două tururi.

Avem 3 zile la dispoziție să depunem moțiune de cenzură, textul acestei moțiuni este deja discutat și au semnat parlamentarii PSD și UDMR”, a spus Marcel Ciolacu. El a subliniat că demersul nu vizează preluarea guvernării.

Pe de altă parte, remarcă ROMÂNIA LIBERĂ, el s-a declarat convins că moțiunea de cenzură va trece. „Avem pe 28 votul pe - aşa cum am promis - eliminarea pensiilor speciale, în dezbatere şi pe urmă vot final. Pe data de 29 primul-ministru va veni şi îşi va asuma răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Avem trei zile calendaristice să depunem moţiunea. Noi textul moţiunii îl avem discutat. Este făcut. Avem toate semnăturile necesare. În acest moment, au semnat membri ai PSD şi ai UDMR", a spus Ciolacu, într-o conferinţă de presă la Timişoara.

Fostul premier PSD Sorin Grindeanu i-a avertizat pe cei din PSD care încearcă să facă un blat cu PNL pentru a-și menține pozițiile din teritoriu, anunță ADEVĂRUL. „Am auzit în aceste zile că unii colegi de-ai noștri caută să facă mici aranjamente cu puterea pentru a nu avea contracandidați puternici în județele din care provin. Pentru a-și negocia o pace. Alții spun că ar fi mulțumiți cu un PSD cu 20 la sută, doar să-și mențină pozițiile.

Așa ceva este de conceput pentru PSD. Dacă noi ne porpunem doar să supraviețuim, nu o să avem viitor. Trebuie să câștigăm alegerile și să devenim partidul numărul 1 din România. Cine nu este în stare, este liber să plece la partide mai mici", a declarat Sorin Grindeanu.

O moţiune de cenzură depusă de PSD în contextul asumării răspunderii de către Guvern pe alegerea primarilor în două tururi este puţin probabil să ducă la anticipate, consideră politologul Cristian Pîrvulescu, citat de GÂNDUL. Însă şansele ca CCR să invalideze modificarea legislativă sunt mai mari, a explicat acesta. La sfârşitul anului trecut, PNL şi-a propus să accelereze, începând cu luna februarie, procedurile în vederea declanşării alegerilor parlamentare anticipate, pentru ca acestea să aibă loc până în aprilie sau mai.

Ideea anticipatelor este susţinută în principal de preşedintele Klaus Iohannis, PNL şi USR-PLUS. COTIDIANUL amintește că în afară de PNL, formaţiunile politice care susţin alegerea primarilor în două tururi sunt Alianţa USR-PLUS, ALDE, PMP şi Pro România. Partide precum PSD sau UDMR ar avea de pierdut în urma modificării legilor electorale.