Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a afirmat că sistemul public de pensii trebuie reformat din temelii, încă de pe-acum, altfel pensiile celor născuţi în anii `70 vor fi extrem de mici şi, practic, imposibil de asigurat în momentul în care “decreţeii” vor atinge vârsta de pensionare, începând din 2030.

„Sistemul de pensii de astăzi este ca un Caritas. Atât timp cât ai oameni să contribuie este OK, dar având în vedere evoluţia demografică din România, cei care sunt născuţi ca mine, în anii '70, nu vom mai avea cine să ne plătească pensia”, a spus ministrul Finanţelor.

Estimările actuale arată că în perioada 2030-2040 ar putea ieşi la pensie aproape două milioane de persoane, ceea ce reprezintă un vârf de intrări în plată, aşa cum în anii naşterii acestora au reprezentat un vârf demografic. În acelaşi timp, însă, numărul contribuabililor la sistemul public de pensii va fi semnificativ mai mic decât cel din prezent, având în vedere scăderea demografică.

În ceea ce priveşte fondurile de pensii publice, în prezent există aproximativ 6 milioane de salariaţi, care plătesc contribuţii transferate în pensiile a 5,3 milioane de pensionari, rezultând un raport salariaţi/pensionari de 10 la 9. După 2030, acest raport se va schimba radical.

Integral pe Jurnalul Național