Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Reabilitarea termică a blocurilor nu se va putea face decât cu contribuția financiară semnificativă a proprietarilor de locuințe, consideră Ministerul Dezvoltării. Astfel, românii vor fi obligați să se împrumute la bănci pentru a asigura co-finanțarea proiectelor pentru eficiența energetică.

Strategia renovării clădirilor din România, elaborată de Ministerul Dezvoltării, prevede ca primăriile să impună proprietarilor de apartamente să contribuie la finanțarea reabilitării termice a blocurilor, sub amenințarea că refuzul va avea drept consecință suportarea costurilor integrale de către cei care nu vor să plătească. Problema depistată chiar de către reprezentanții ministerului este aceea că 30% dintre proprietarii de locuințe se află într-o stare severă de sărăcie, astfel că aceștia nu vor avea cum să plătească pentru lucrările de reabilitare.

Soluția ar fi acordarea unui sprijin financiar de la buget, însă sumele sunt uriașe și nu pot fi acoperite din această sursă. ”Multe instituții de finanțare nu găsesc atractiv să acorde împrumuturi României, deoarece este o țară UE. În plus, există o lipsă de înțelegere tehnică la cel mai înalt nivel al Guvernului României. Totodată, programul de renovare în temeiul OUG nr. 69/2010 (cu 0% dobândă) a fost greu de accesat, deoarece a impus tuturor proprietarilor de apartamente dintr-o clădire să fie de acord cu renovarea.

Dacă este necesar, CEC are capacitatea de a adapta un produs pentru renovarea în materie de eficiență energetică a clădirii, cu condiția să existe o modalitate de a plăti împrumutul integral de către Asociația de proprietari, deoarece banca nu își poate asuma riscul financiar și nici nu poate să vândă apartamentele din clădire pentru a își recupera împrumutul.

Cu toate acestea, în acest moment CEC nu are specialiști în eficiență energetică care să evalueze investițiile în materie de eficiență energetică”, se arată în Strategia națională de renovare a clădirilor.

Integral pe Naţional