Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Explozia numărului de bolnavi de cancer din ultimii ani are, în spatele ei, o explicație cutremurătoare. Pe piața românească intră, fără nicio restricție, produse care conțin cantități enorme de plumb și cadmiu, cele mai multe dintre ele importate din Republica Populară Chineză. În timp ce țările europene iau măsuri drastice împotriva comercializării acestor produse, la noi autoritățile par să nu existe.

România este supusă în fiecare zi unui atac chimic fără precedent, care afectează major sănătatea populației. Piața românească este sufocată de produse nealimentare provenite din China, care conțin substanțe chimice periculoase atât pentru copii, cât și pentru adulți. Avertizările trimise săptămânal de țările UE prin Safety Gate, Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase, provoacă fiori. Pentru că aici regăsești produse care se vând de ani de zile în România, fără ca oamenii să aibă habar că își pun viața în pericol.

Despre existența acestui site foarte puțini știu, însă chiar și pentru cei care știu este aproape imposibil să verifice dacă produsul cumpărat se află pe lista zecilor de mii, semnalate ca fiind periculoase. Singura soluție ar fi stoparea intrării în țară a acestor importuri, însă inspectorii ANPC nu au acces în vămi. Și chiar dacă ar avea, numărul infim de comisari ai Protecției Consumatorilor ar face extrem de dificil un asemenea control. Mai mult, alertele sunt emise de toate țările Uniunii Europene, mai puțin de România, fapt care denotă că nimeni de la noi nu face analiza chimică a produselor dubioase provenite din China.

Integral pe Naţional