Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

O zi fără semnificație aparte poate însemna o răscruce pentru PSD. Partidul ar putea ieși din pumni și ar da semne că începe reformarea sau se împleticește și cu aerul că face mișcări hotărâtoare ia decizii catastrofale. Luni se hotărăște mișcarea de șah a PSD-ului.

Mai corect, luni demonstrează că mai poate juca. Unii parlamentari ai partidului au semnat moțiunea cu aproape o săptămînă în urmă, chiar înainte ca Ludovic Orban să anunțe asumarea răspunderii pentru alegeri locale în două tururi. Asta înseamnă că decizia PSD a fost gândită și luată cu ceva timp înainte. Adică și calculată și convenită. O fi bine? Sau va ieși prost pentru partid? Cum va juca PSD-ul mai departe? Numai din contre, speculând situația fragilă a susținerii în parlament a guvernului Orban nu va ajunge prea departe, afirmă COTIDIANUL.

Parlamentul ar putea aproba, luni, în şedinţa Birourilor Reunite ale Camerelor, calendarul asumării răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi, relatează surse parlamentare, citate de GÂNDUL. Guvernul a decis să îşi asume răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi, iar în replică Marcel Ciolacu a declarat că social-democraţii vor depune moţiune de cenzură, primii parteneri la acest demers fiind UDMR.

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, citat de ROMÂNIA LIBERĂ, a anunțat duminică, la Târgovişte, că au fost strânse 115 semnături pentru a depune moţiunea de cenzură, după asumarea răspunderii Guvernului privind alegerea primarilor în două tururi. „Erau 115 semnături. Cu alte cuvinte, suficiente pentru a depune moţiunea”, a declarat Ciolacu. Întrebat dacă are susţinerea lui Victor Ponta la moţiunea de cenzură, Marcel Ciolacu a spus: „Am avut mai multe discuţii cu Victor Ponta şi pe această temă, sper ca, până la urmă, să ajungem la o concluzie comună”.

Iată cum arată calculele din acest moment, prezentate de ANTENA3. Pentru a demite Guvernul, sunt necesare 233 de voturi. PSD şi UDMR au în acest moment 227 de voturi, dar mai au nevoie de încă şase voturi pe care social-democraţii ar putea să le negocieze cu alte formaţiuni politice. Partidul lui Theodor Meleşcanu, Forţa Naţională, ar aduce sigur trei voturi. Aşadar rămân trei voturi. Şi Pro România ar putea înclina balanţa spre o tabără sau alta. În schimb, cei de la ALDE au anunţat că nu vor vota moţiunea.

Totodată, PSD îşi pune speranţe mari şi în aleşii care au trădat partidul sau care au absentat la votul pentru învestirea Executivului PNL. Remus Borza, Emanoil Savin, Mihăiţă Găină, Daniel Olteanu sau Marius Bota sunt parlamentarii care ar putea schimba soarta Guvernului. Chestionat dacă toţi parlamentarii PSD vor vota moţiunea, liderul PSD a răspuns: „Eu cred că suntem oameni serioşi, ne ţinem de treabă şi cred, de asemenea, că cine a avut de plecat, a plecat”. De asemenea, remarcă EVENIMENTUL ZILEI, a precizat că în cazul în care moţiunea nu trece, va ataca la CCR.

Pe de altă parte, PNL susține că își dorește alegerea primarilor în două tururi de scrutin, însă, în  realitate, liberali nu au niciun interes să ducă la îndeplinire un asemenea plan, afirmă JURNALUL NAȚIONAL. Asta, deoarece nu doar PSD are tot interesul de a-și menține în funcții primarii, ci și PNL. Singurii interesați cu adevărat de schimbarea modului de vot la locale sunt cei de la USR, în special în marile orașe, iar restul partidelor mici pentru localități și comune.
 
Liberalii mizează pe faptul că, fie prima moțiune de cenzură inițiată de PSD, fie la CCR, acest proiect de act normativ nu va apuca să fie aplicat. Astfel, Orban crede că “împușcă” doi iepuri dintr-un foc, generând și dorința lui Iohannis de a se declanșa alegerile anticipate, dar putând justifica și un eșec în fața propriului electorat, în sensul că el a încercat, dar nu l-au lăsat „ăștia“ de la PSD sau de la CCR.