Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Orientul Mijlociu este mai agitat decât de obicei şi nimeni nu pare să vadă o soluţie care să liniştească spiritele. La aceste condiţii generale fragile se adaugă şi chestiunile interne pe care statele din zonă le au de rezolvat. Israelienii se străduiesc să aleagă un nou guvern, dar vor merge deja a treia oară la urne, pentru că niciun candidat nu reuşeşte să se impună. Şi pentru că este campanie electorală, declaraţiile pe care le fac candidaţii sunt dintre cele care pot adăuga paie peste focul mocnit din regiune.

„Trebuie să ne amintim că lumea arabă, dar şi alte forţe se uită la ceea ce fac SUA. În momentul în care americanii vor ieşi din Orientul Mijlociu, aceste forţe s-ar simţi mai puternice. Cred că acest lucru ar fi ceva rău pentru Orientul Mijlociu, cred că ar fi ceva rău pentru lumea liberă, cred că ar fi ceva rău pentru Vest”, spune David Saranga, ambasadorul Israelului în România, într-un interviu acordat emisiunii „Pașaport diplomatic”.

România a fost o vreme în centrul atenţiei în Orientul Mijlociu, în cursul anului trecut, când foştii lideri ai guvernului nostru de atunci insistau să pună în practică o idee de politică externă care ne-ar fi închis în faţă multe uşi din regiune. Propunerea de mutare a ambasadei româneşti de la Tel Aviv la Ierusalim a fost abandonată şi lucrurile s-au echilibrat, nimeni nu a avut de suferit.

Cristina Cileacu, jurnalist Digi24: David Saranga, ambasadorul Israelului, la un an după ce aţi ocupat această funcţie, reveniţi la „Paşaport diplomatic”. Ce aţi făcut în ultimul an în România?

Integral pe Digi24