Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Ieri, pe canalele media ( mai bine spus:pe unele canale) a circulat o știre despre care sunt convins că s-a discutat prea puțin în raport cu importanța sa. Mă refer la știrea potrivit căreia Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei(APCE)a activat procedura de examinare a respectării normelor democratice în România în cazul angajării răspunderii, de către guvernul în exercițiu, pe schimbarea legislației electorale. „Guvernul Iohannis-Orban”, după cum bine l-a numit Titus Corlățean.

Domnia sa fiind cel care, în calitate de membru al delegației României la APCE, sesizat comisia asupra acestei grave ingerințe a factorului politic prin care se încearcă modificarea legislației electorale cu patru luni și jumătate înaintea alegerilor locale. Demers care, a argumentat Titus Corlățean, încalcă în mod deliberat și flagrant o cunoscută recomandare a Comisiei de la Veneția care spune că nu se poate modifica legislația electorală cu un an înainte de alegeri și, prin aceasta, este de natură să atragă sancționarea României. Urmează ca, în curând, să ne viziteze un raportor care să constate cum stau, la fața locului,lucrurile, după care să prezinte concluziile analizei la reuniune Comisiei de la Veneția ce va avea lor peste 10-12 zile la Strasbourg,atunci când se va reuni și Plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. „Acest dezastru nu mai poate fi acceptat de către Consiliul Europei”, a declarat Titus Corlățean, care a și făcut următoarea mențiune expresă:”Sunt convins că vor fi reacții critice la adresa Guvernului PNL, Iohannis-Orban”.

Pe bună dreptate, ne putem întreba: de ce o asemenea știre nu a reținut atenția unor canale de informații altminteri foarte pe fază atunci când a fost vorba să comenteze- și încă în ce termeni categorici, neiertători!- sancțiunile aplicate țării noastre de către înaltele foruri comunitare de pe urma jalbelor în proțap cu care s-au mai dus niște (acum foști) europarlamentari băștinași, în frunte cu Monica Macovei? Sancțiuni sau măcar avertismente, trageri de urechi, primite de către guverne PSD, care nu întotdeauna aveau și motive suficient de solide pentru a fi puse în aplicare. După cum, la fel de bine, ne putem întreba și cum ar fi reacționat, prestigioasele canale care acum se fac a nu auzi și nu a vedea nimic, dacă această foarte recentă măsură luată de către APCE ar fi vizat un guvern PSD? (Întrebare , recunosc, nițeluș cam retorică, fiindcă îmi este greu să cred că beneficiind de oameni cu o temeinică pregătire juridică și diplomatică - așa cum este și senatorul Titus Corlățean, un guvern PSD s-ar fi pretat să ia o asemenea decizie în flagrantă contradicție atât cu normele și cu uzanțele statului de drept cât și cu recomandările și exigențele Uniunii Europene.)

Integral pe Jurnalul Național