Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Sindicatele polițiștilor l-au atacat extrem de dur pe ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, pe care l-au acuzat că vrea să federalizeze sistemul. Sindicaliștii i-au atras atenția șefului MAI că acest lucru ar însemna încălcarea Constituției.

Prima întâlnire a ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, cu șefii sindicatelor din Poliție s-a lăsat cu scântei. Tema marii reorganizări a MAI, care include și regionalizarea inspectoratelor, a fost respinsă de sindicaliști, care au susținut că o federalizare a Poliției Române ar arunca sistemul în haos. ”L-am întrebat pe ministru dacă are și buget pentru această reorganizare și mi-a spus că nu are. Nici vreun plan de reorganizare nu avea sau cel puțin a refuzat să răspundă dacă are sau nu așa ceva. În schimb, ne-a rugat pe noi să venim cu propuneri, dar asta este atribuția ministrului, nu a sindicatelor.

I-am spus că nu sunt de acord cu desființarea inspectoratelor de poliție și regionalizarea lor, adică să facă din cinci județe unul singur. I-am spus clar că nu este bun acest lucru dintr-un motiv fundamental, avem o Constituție care trebuie respectată, iar din punct de vedere juridic România are administrații teritoriale conform Legii din 1968, pe județe. M-am opus și mă opun cu vehemență desființării polițiilor județene. Vela a evitat să dea un răspuns pe această temă, susținând la un moment dat că nici nu era obligat să ne consulte, ceea ce este fals. I-am spus că oamenii sunt debusolați și că niciunul dintre polițiști nu este de acord cu desființarea inspectoratelor județene. Ministrul a încercat la un moment dat să spună că nu face regiuni și că face zone, ceea ce este, bineînțeles, același lucru. Și nu suntem de acord nici să regionalizeze inspectoratele de Jandarmerie sau cele pentru Situații de Urgență. Lucrul acesta nu va conduce la niciun fel de eficientizare, ci, practic, o să ducă la o scădere a siguranței publice.

Ca să nu mai vorbim de costurile extrem de mari pe care le va avea această regionalizare. Gândirea ministrului, că dacă diminuează atâtea funcții, face economii, dar este absolut greșit. Gândiți-vă doar la costurile pentru chirie și transport ale polițiștilor transferați la inspectoratele regionale. Pentru că în momentul în care tu, angajator, îl muți în interes de serviciu, ești obligat să-i asiguri transportul și chiria. Avem experiența asta nefastă de la polițiile de frontieră comasate, care nici acum nu și-au revenit din punctul de vedere al eficienței și costurile au fost uriașe”, ne-a declarat Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

Integral pe Naţional