Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

În martie 2019, președintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, cel mai longeviv lider din Comunitatea Statelor Independente, și-a anunțat demisia din fruntea statului. Președinte interimar a devenit liderul Senatului de la Astana, Kasîm-Jomart Tokaev, iar una dintre fiicele lui Nazarbaev i-a luat locul în fruntea camerei parlamentului. În iunie 2019 au avut loc alegeri prezidențiale anticipate, câștigate de Tokaev.

Însă asta nu înseamnă că Nazarbaev nu mai are controlul, dimpotrivă. Nazarbaev deține acum funcția de președinte al Consiliului de Securitate al țării, este lider al partidului de guvernare, membru al Consiliului Constituțional și mai are și titlul de Elbasî, adică ”lider al națiunii”. În plus, noul președinte a redenumit capitala Astana, care acum se numește oficial Nur-Sultan, în cinstea lui Nazarbaev.

Succesiunea: scenariul Nazarbaev, ”liderul națiunii”

De departe, funcția cea mai importantă deținută acum de Nazarbaev este cea de președinte al Consiliului de Securitate. În 2018, el a modificat legea Consilului de Securitate, iar atunci au apărut primele speculații despre demisia sa din fruntea statului. Consiliul a devenit din organ consultativ un organ de coordonare a activității statului. O altă lege, din 2017, îl făcea pe Nazarbaev membru pe viață al Consiliului. Prin urmare, acum el poate fi considerat președinte pe viață al acestui organ cu puteri sporite.

La o lună dupa schimbările din Kazahstan, analistul politic rus Valerii Solovei declara că Putin va deveni președinte al unui Consiliu de Stat reformat, cu mult mai multa putere, iar pentru aceasta este nevoie de modificări constituționale.

Înainte de a-și anunța demisia, Nazarbaev a discutat telefonic cu Vladimir Putin. Cei doi a convenit să continue să comunice ca și până atunci, o recunoaștere a faptului că Nazarbaev rămânea liderul Kazahstanului.

Integral pe Cotidianul