Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

România va primi doar simbolic subvenții pentru agricultură, banii fiind împărțiți între celelalte state din UE, atrag atenția fermierii din țara noastră. Mai mult, bugetul Ministerului Agriculturii pe 2020 a fost redus dramatic, conducând la falimentul producătorilor români.

Reprezentanții asociațiilor producătorilor agricoli au avertizat că României i se vor tăia drastic subvențiile în acest sector în următorii ani și că nimeni nu negociază la Bruxelles pentru țara noastră. ”La Bruxelles se discută acum de subvențiile pentru agricultură pentru 2021-2027 și România nu are pe nimeni acolo, nu susține nimeni cauza țării. S-ar putea, din informațiile pe care le am, ca României să-i fie tăiate 800 milioane de euro. Pentru că așa se întâmplă, dacă nu ești la împărțit mălaiul acolo, îți dau și ăia cât le mai rămâne. Dacă mai adăugăm la această pierdere și cele 3,8 miliarde de lei pe care le-a cedat ministrul Agriculturii din bugetul pe 2020 avem rețeta dezastrului. Deci avem buget mai mic decât anul trecut.

Ministrul Agriculturii a zis că vrea progres, dar cum poți să ai progres fără bani? Plus că nu vorbește nimeni că nu s-a dat subvenția la motorină pe trimestrul II, s-au dat doar 52%, și nici pe trimestrul III și trimestrul IV din 2019 și sunt și acolo câteva sute de milioane de euro. Banii aceștia erau prinși în bugetele fermierilor, care și-au făcut planurile de afaceri și iată că nu mai primesc nimic. Asta înseamnă că fermierii se vor descurca din ce în ce mai greu, altă sursă de finanțare nu au, asta înseamnă că nu își vor efectua lucrările la timp și nici de bună calitate, ceea ce înseamnă producții mici și uite așa, în lanț, nu mai reușesc să-și recupereze cheltuielile și intră în faliment.

Ministrul Oros ar fi trebuit să se bată pentru banii pentru agricultură, pentru că este unul dintre domeniile care, într-adevăr, contribuie serios la PIB-ul României. Investițiile în agricultură sunt foarte scurte, între șase luni și un an de zile și îți recuperezi banii. Trebuia făcute demersuri la Bruxelles, dar nu am auzit nicio voce, nici nu știu dacă a fost ministrul pe la Comisie, pentru că acolo sunt dezbateri serioase pe ceea ce înseamnă Pactul 2021-2027, ori la noi, din declarațiile fostului ministru Achim Irimescu, care este reprezentantul României pe la Comisia pentru Agricultură, reiese faptul că trebuie să ne obișnuim cu gândul că ni se vor plafona subvențiile, la fermele mari până la 100.000 de euro, ceea ce înseamnă cam 30% din subvenții. Și nimeni nu face niciun fel de demersuri”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Integral pe Naţional