Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Azi are loc la Cotroceni o discuţie decisivă între premierul Orban şi preşedintele Iohannis, pe tema alegerilor anticipate. Preşedintele înclină să termine ce a început, demolarea definitivă a PSD. Premierul Orban are în spate sarcina aproape imposibilă de a ţine statul în funcţie cu un buget găurit, aproape de colaps, cum ne avertizează mai toţi specialiştii.

Cum va funcţiona aparatul bugetar, cu guverne interimare, fără capacitatea de a rezolva problemele dificile ce pot apărea oricând? Calendarul şi capcanele alegerilor anticipate Constituţia spune clar, la art. 89: După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Nu văd cum poate fi redus termenul de 60 de zile, prevăzut de Constituţie. PSD şi ALDE nu vor alegeri anticipate, aşa că formarea unei majorităţi favorabile alegerilor anticipate este greu, dacă nu imposibil de realizat.

Integral pe Adevărul