Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Fermierii români au intrat în alertă maximă după ce virusul pestei porcine a lovit într-o exploatație comercială de suine în care măsurile de protecție și biosecuritate erau aplicate la extrem. Reprezentanții producătorilor de carne de porc nu exclud existența unei mâini criminale, care a introdus virusul în mod intenționat.

În ultimii doi ani, crescătorii de porci din România au introdus măsuri de biosecuritate draconice în ferme pentru a se apăra de virusul ucigaș al pestei porcine africane. ”În niciun spital din România sau din afară nu există astfel de măsuri, pe care fermierii le-au implementat. Și cu toate acestea, suntem fără apărare în fața factorului uman”, ne spune Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România. Catastrofa s-a produs la Brăila, județul cel mai lovit de pesta porcină africană, chiar în primele zile ale acestui an, când virusul a fost depistat la o fermă din satul Giulianca, comuna Salcia Tudor, Autoritatea Sanitar Veterinară dând ordin pentru uciderea celor 26.000 de porci din exploatație.

”Pentru noi a fost o mare surpriză, cunoaștem bine ferma respectivă, acolo s-au aplicat măsuri drastice de biosecuritate și totuși tragedia s-a întâmplat. Este surprinzător că s-a întâmplat la o fermă de o calitate și de o ținută profesională atât de înaltă. Cel mai probabil putem spune că tot omul a fost cauza principală, este vorba despre introducerea virusului în fermă de către un angajat, dar așteptăm în acest sens și confirmarea autorităților.

Integral pe Naţional