Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Angajarea răspunderii Guvernului Orban pe prorogarea intrării în vigoare a vechimii, de la doi la patru ani, în Institutul Național al Magistraturii este echivalentul emiterii unei ordonanțe de urgență care, în domeniul Justiției, nu mai poate fi emisă, după referendumul din 26 mai 2019. Fost judecător și membru al CSM, actualul avocat Adrian Toni Neacșu precizează că asumarea răspunderii Executivului pe unele legi este o măsură mult mai nedemocratică de legiferare, deoarece, dacă în cazul ordonanțelor, acestea pot fi, ulterior, amendate de Parlament, textele de lege adoptate prin asumare devin definitive.
„Atâția juriști în politică și nimeni nu observă că Referendumul pe justiție dacă a interzis legiferarea prin ordonanțe de urgență în domeniul justiției, cu atât mai mult a interzis legiferarea prin asumarea răspunderii Guvernului?”, scrie Adrian Toni Neacșu, pe contul său de socializare. Acesta subliniază că adoptarea legii prin asumarea răspunderii Guvernului este cea mai nedemocratică formă de legiferare, reprezentând nu o substituire temporară a competențelor suverane de legiferare ale Parlamentului, cum e cazul ordonanțelor de urgență, ci una definitivă.
OUG-urile sunt supuse în cele din urmă dezbaterii și aprobării lor prin lege în Parlament. OUG-ul este o lege temporară, care produce efecte până când autoritatea legiuitoare constituțională și-o asumă sau, dimpotrivă, o respinge.

Integral pe Jurnalul Național