Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Crăciunul marchează 30 de ani de când Nicolae Ceaușescu, un dicator megaloman și izolaționist, a fost condamnat într-un proces ad-hoc și executat, împreună cu soția sa, punând capăt unei domnii de mai bine de două decenii în care acesta a adus populația țării în pragul sărăciei și al suferinței, scrie The Guardian. În trei ani de la prăbușirea dictaturii, doar câțiva oameni au fost condamnați pentru rolul pe care l-au jucat în regimul represiv al lui Ceaușescu, mai notează publicația britanică.

Jurnalistul britanic Shaun Walker scrie despre cele 10 zile care au zguduit lumea întreagă în urmă cu 30 de ani, trecând în revistă derularea evenimentelor începând din 15 decembrie 1989, când, la doar trei săptămâni de la realegerea lui Nicolae Ceaușescu în funcția de secretar general al partidului comunist, în unanimitate, disidentul politic László Tőkés, un pastor și un critic al regimului pe numele căruia a fost emis un ordin de evacuare din biserica sa din Timișoara, a fost scânteia care a declanșat protestele.

În perioada 16-20 decembrie, protestul de la casa pastorului ia amploare și se transformă într-o demonstrație de contestare a regimului comunist, mai notează jurnalistul.

Integral pe Hotnews