Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Gelu Voican Voiculescu, fostul vicepremier a povestit la ”Sinteza Zilei” cum l-a cunoscut pe generalul Victor Atanasie Stănculescu, precum și pe alte figuri centrale din jurul lui Ion Iliescu.

Cunoscutul revoluționar Gelu Voican Voiculescu, numit supervizor al procesului şi al execuţiei lui Ceauşescu, a jucat un rol cheie în Revoluția Română.

„L-am cunoscut exact în seara de 22 decembrie. Atunci când am plecat de la Comitetul Central către Ministerul Apărării între numeroșii generali care erau acolo am comunicat cu generalul Stănescu, care la intrarea MApN ne-a întâmpinat, iar generalul l-a salutat cu mâna la chipiu pe Ion Iliescu. S-a spus că acela e momentul în care i-a predat puterea lui Iliescu pe care ar fi preluat-o în jur de 1:30 când a dat comunicatul 39”.

Gelu Voican Voiculescu și-a amintit că a auzit prima dată de Ion Iliescu în anul 1968 când acesta a avut un discurs ”îndrăzneț” pentru acea perioadă.

„Auzisem de Ion Iliescu încă din 1968. Ion Iliescu a avut în Parlamentul de atunci o alocuțiune foarte îndrezneață și am reținut atitudinea cu care a condamnat intervenția sovietică. Tot în 1968 a apărut la Uniunea Scriitorilor la o ședință deschisă ținută de Adrian Păunescu și eu mă aflam în sală fiind prieten cu Adrian, iar pe scenă a apărut Iliescu care a prezidat într-un fel ședința de UTC”, a declarat Gelu Voican Voiculescu.

Gelu Voican Voiculescu a mai subliniat că la acea vreme „ Armata Română nu avea un serviciu secret propriu-zis, ci că era supravegheată ea de către Securitate”