Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

E nevoie de timp pentru a atenua amintirea atrocităților din al Doilea Război Mondial. În iarna anului 1945, Armata Roșie începea ofensiva asupra Berlinului pentru a-l învinge pe Hitler. Un sat german a fost redus la un morman de ruine, în timp ce nemții au încercat în zadar să-i oprească pe sovietici. Aproape 75 de ani mai târziu, milioane de soldați sunt încă dați dispăruți în Europa. O asociație face demersuri pentru a oferi soldaților căzuți la datorie în timpul războiului un loc al odihnei veșnice. Este un act de compasiune care nu ține cont de uniforma soldaților. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Antropologul elvețian Lara Indra și studenta italiană Laura Tradii îndepărtează cu grijă pământul din jurul scheletului. Caută indicii despre vârsta și identitatea celui mort - e al șaselea set de rămășițe găsite aici. Probabil e vorba despre un tânăr soldat rus.

„Morții au fost abandonați pe câmpul de luptă când s-a încheiat războiul, erau prea multe trupuri de îngropat. Adesea erau așezați în tranșee sau gropi puțin adânci și acoperiți cu pământ”, explică Lara Indra, antropolog.

La începutul anului 1945, luptele crâncene din estul Berlinului, în apropierea râului Oder, s-au soldat cu moartea a mii de soldați germani și ruși. Mulți încă se află aici.

Acum membrii Asociației pentru Recuperarea celor Morți în Europa de Est excavează vechile tranșee.

Integral pe Digi24