Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

USR continuă să preseze PNL pentru modificarea legislației electorale, în sensul în care primarii să poată fi aleși în două tururi. În USR s-au format mai multe tabere: o parte şi-ar dori un nou Congres în februarie, alţi membrii USR îşi doreca partidul să revină asupra deciziei de excludere, iar alţii îl apără frenetic pe Dan Barna, care, de altfel, s-a arătat ferm privind respectarea deciziilor conducerii partidului.

Ultima voce importantă din USR care a amintit PNL-ului de acordul politic dintre cele două partide este senatoarea Florina Presadă, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. Ea a afirmat că va propune Comitetului Politic al partidului ca sprijinul acordat Guvernului Orban să fie retras, în condițiile în care acesta, săptămâna viitoare, nu anunţă „o măsură clară de revenire la alegerea primarilor în două tururi şi ordonanţă de urgenţă pentru eliminarea din Codul administrativ a pensiilor speciale pentru primari”.

„Am să propun Comitetului Politic al USR retragerea sprijinului acordat Guvernului PNL Orban dacă acesta, în săptămâna care vine, nu anunţă o măsură clară de revenire la alegerea primarilor în două tururi şi ordonanţă de urgenţă pentru eliminarea pensiilor speciale pentru primari din Codul administrativ. Avem un acord cu PNL, iar pe aceste două chestiuni nu am văzut nimic concret până acum. Timpul trece, iar în curând va fi prea târziu: pensiile speciale pentru primari intră în vigoare de la 1 ianuarie 2020, iar comunităţile locale au nevoie de primari aleşi în două tururi, nu de baroni locali”, a scris Presadă, citată de ADEVĂRUL.

Pe de altă parte, mai mulți președinți ai organizațiilor USR solicită organizarea unui Congres în luna februarie a anului viitor, după scandalul iscat în urma excluderii din partid a Olimpiei Ardelean, potrivit unui mesaj pe grupul intern de Facebook al formațiunii. „Un Congres care ne întăreşte. Fără îndoială, spiritul deciziei de miercuri a creat o enormă îngrijorare în USR. Deşi este nevoie de mai multă rânduială internă, e tot mai evident că aceasta nu poate fi instalată discreţionar cu bâta”, precizează un lider de organizație, într-un mesaj pe grupul intern al formațiunii numit „Poiana lui Iocan”, obținut de MEDIAFAX.

Liderul filialei USR mai spune că decizia de miercuri a Biroului Național de a o exclude din partid pe Olimpia Ardelean este un mare pas în spate pentru construirea unei formațiuni reintegrate. Astfel, anunță DIGI24, el propune organizarea unui Congres cât mai curând posibil. „Excluderea de miercuri este un mare pas înapoi dinspre construcţia unui USR reintregrat pe care ni-l dorim. În acest sens, împreună cu colegul Irineu Darău, preşedinte USR Braşov, şi cu alţi preşedinţi de filiale, ne-am gândit că vehiculul de care avem nevoie este un nou Congres, organizat cât mai curând în februarie 2020. Unul care să împiedice orice viitoare abuzuri, dar şi unul care să întărească instituţional ceea ce e fragil în USR”, a completat persoana.

COTIDIANUL remarcă faptul că altcineva atrage atenția că era absolut necesar un Congres, după rezultatele alegerilor prezidențiale la care Dan Barna s-a clasat pe locul al treilea. „O nouă conducere era imperios necesară încă de la finalizarea alegerilor prezidențiale. Nu s-a putut prin gesturi de onoare ca în țările civilizate, să se facă prin Congres extraordinar”, a scris cineva pe grupul intern de Facebook. O altă persoană spune că Olimpia Ardelean nu trebuia exclusă din USR, ci să existe sancțiuni aplicate gradual, deoarece cazul nu era unul grav.

Liderul USR Dan Barna a declarat, sâmbătă, referitor la o posibilă revenire asupra deciziei de excludere a Olimpiei Ardelean din partid, că nu este nimic de discutat despre acest subiect, având în vedere că a existat o hotărâre în acest sens a Biroului Național al formațiunii, amintește JURNALUL NAȚIONAL.

Pe de altă parte, senatorul Mihai Goțiu a declarat că Dan Barna a omis să spună faptul că pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Biroului Național mai erau cinci cazuri privind excluderea altor șase membri ai USR, nu doar a Olimpiei Ardelean. Toți erau voci critice la adresa conducerii partidului. Olimpia Ardelean, de la USR Ilfov, a acuzat că a fost exclusă din organizație pentru o postare făcută la începutul lunii noiembrie în care amintea că Dan Barna că a știut de semnături false la inițiativa „Fără Penali”.