Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Lucrurile foarte dificile de-abia de acum se conturează la orizont. Nimic din ce urmează nu putea fi negociat decât după confirmarea dorinţei reale a britanicilor de a se despărţi definitiv de UE, moment care marchează finalul relaţiei consensuale cu blocul european şi începutul unui drum care, deocamdată, cumulează enorm de multe necunoscute, multe dintre ele cu consecinţe directe şi pentru europeni, dar şi cu implicaţii globale uriaşe.

Printre aceste necunoscute se numără modul în care va fi rezolvată dilema identitară care începe să se recristalizeze urgent în viaţa politică a Scoţiei şi Irlandei de Nord. Vor sau nu cele două regiuni independenţa prezentată electoratului propriu ca singur mijloc legal de a legitima dorinţa lor comună de a rămâne în UE? Fie ca nou stat cu identitate separată (Scoţia), fie, imediat după anunţarea rezultatelor referendumului, cu anunţ de alipire la Republica Irlanda, situaţie care ar permite Irlandei de Nord să-şi păstreze privilegiile de acces europene. Totul însemnând un scenariu final care să ducă la disoluţia entităţii actuale a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Chiar şi teoretic, este foarte greu de imaginat că lucrurile vor merge chiar atât de departe şi finalul va fi atât de dramatic. Dar nimic nu poate fi exclus în condiţiile în care absolut nimeni nu ştie care vor fi consecinţele victoriei independentiştilor în Scoţia şi Irlanda de Nord, eveniment care a alimentat speranţele unei evoluţii istorice, prezentată deja ultimativ la modul “şansa este acum ori niciodată”.

Integral pe Adevărul