Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Victoria categorică a conservatorilor britanici conduși de Boris Johnson la alegerile desfășurate joi în Regatul Unit, precum și eșecul lamentabil al laburiștilor, care au înregistrat cele mai slabe rezultate electorale de după 1935, reprezintă un avertisment major pentru Partidul Democrat din Statele Unite în perspectiva scrutinului federal și prezidențial din luna noiembrie a anului viitor, cred mulți dintre analiștii americani. Ei își justifică opinia prin discursurile și inițiativele similare promovate de democrații americani și de laburiștii britanici, ambele formațiuni având în ultima perioadă tendințe vizibile de a se îndrepta spre stânga extremă a eșichierului politic. În acest context, înfrângerea de proporții suferită de partidul condus de Jeremy Corbyn este privită ca un precedent periculos, care ar trebui luat în seamă de liderii Partidului Democrat din Statele Unite, în cadrul căruia aripa radicală câștigă tot mai mult teren în fața moderaților.

Partidul Conservator, condus de premierul Boris Johnson, a câștigat categoric alegerile generale din Marea Britanie, obținând cel mai bun rezultat din 1987 până acum (cu 43.6% din voturi). Cu cele 365 de mandate obținute, inclusiv în fiefuri tradiționale ale laburiștilor (așa cum este Blyth Valley în fosta zonă minieră din nord-estul Angliei, care a votat cu tories pentru prima dată în istorie), conservatorii vor avea majoritatea absolută în Parlamentul de la Londra, ceea ce va ușura obținerea votului legislativului pentru acordul negociat de Johnson cu UE în vederea ieșirii din blocul comunitar la 31 ianuarie 2020.

Partidul Laburist a pierdut un număr record de 59 de locuri parlamentare, coborând la 203 (de la 262 de fotolii parlamentare obținute în 2017), cea mai usturatoare înfrângere din 1935 și până în prezent. De altfel, liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn, a anunțat că va demisiona în urma acestui eșec istoric.

Este un sfârșit de drum umilitor pentru politicianul în vârstă de 70 de ani perceput ca un radical de stânga, care a păstrat permanent ambiguitatea în legătură cu Brexit, a târât Partidul Laburist într-o serie de scandaluri declanșate de pozițiile antisemite ale unora dintre liderii săi – și pe care șeful partidului a refuzat să-i sancționeze – și a provocat controverse prin simpatiile sale declarate pentru organizații teroriste internaționale, de la IRA irlandeză la Hamasul palestinian.

Integral pe G4media.ro