Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Ceea ce părea să fie o banală emisiune despre moartea soţilor Ceauşescu a devenit, pe neaşteptate, o emisiune antologică la Antena 3. În emisiunea lui Mihai Gâdea, era invitat generalul Dan Voinea, cel care a cerut acum 30 de ani pedeapsa capitală pentru Nicolae şi Elena Ceauşescu în acel proces despre care s-au scris tomuri întregi şi s-au realizat mii de ore de dezbateri.

Totul părea să intre în aceeaşi notă evocatoare cu care ne-am obişnuit în preajma Crăciunului, cînd, deodată, la telefon, a intervenit avocatul Constantin Lucescu, cel care a fost unul dintre cei doi avocaţi ai soţilor Ceauşescu la procesul din 25 decembrie 1989.

LUCESCU CĂTRE VOINEA: „JURĂ CU MÂNA PE INIMĂ ÎN FAȚA LUI DUMNEZEU CĂ CEEA CE SPUI ACUM E ADEVĂRAT”

Lucescu l-a invitat pe generalul Voinea la un fel de spovedanie: „Am fost niște oameni care am fost martori ai istoriei fără să fim invitați la masa istoriei, dar hai să spunem adevărul și să terminăm cu minciuna” şi a adăugat: „La acea crimă politică, noi am fost singurii teroriști că am împușcat doi oameni fără probe. Ăsta e adevărul”. De aici, emisiunea chiar a meritat să fie văzută, căci imediat a început un dialog senzaţional al între Lucescu şi Voinea, din care redăm acest pasaj antologic:

„Dan Voinea – Hai să-ți spun ce e cu dosarul. În data de 25, știi foarte bine, se închidea anul statistic.
Constantin Lucescu – Uiți că am fost președintele Tribunalului. Eu nu vă mai țineam dosarele ca să nu-mi încalc statistica. E altceva.
Dan Voinea – Da, dar după 25 se închidea statistica și mi-a întregistrat dosarul pe următorul an.
Constantin Lucescu – E fals și uz de fals. Într-un proces istoric, daca vrei să-l contest ca proces, eu nu-l contest ca proces.
Dan Voinea – Măsoară-ți cuvintele că nu ai dreptate. Înregistrarea dosarului nu am făcut-o eu, ci serviciul de secretariat al Parchetului.
Constantin Lucescu – Am fost chemați pentru doi teroriști. Cum ați făcut rechizitoriul dacă nu știați numele teroriștilor?
Dan Voinea – Păi acolo am aflat. Mi s-a spus la Ministerul Apărării ce avem de făcut. Tu spui de un fals. E vorba de statistică. Eu am cerut explicații. În afară de numărul pe care l-ai văzut tu pe dosar, sunt și mandatele de arestare. Pe alea le-am făcut pe genunchi? Am mers la Târgoviște cu mandate de arestare la mine. Sunt la dosar.
Constantin Lucescu – Jură cu mâna pe inimă și pe suflet în fața lui Dumnezeu că ceea ce spui acum e adevărat.
Dan Voinea – Da, e adevărat”.

Integral pe Cotidianul