Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Pensia acumulată în Pilonul II suplimentează în mod consistent pensia de stat și elimină riscul dependenței de factorii demografici (n.a scăderea natalității și îmbătrânirea populației, care generează mai mulți pensionari și tot mai puțini salariati), arată un studiu realizat de CFA România. O rată de înlocuire a ultimului salariu prin pensie considerată adecvată este de circa 70%, însă toate scenariile arată că lucrurile vor sta mult sub acest nivel. În scenariul în care cineva ar contribui doar la Pilonul I (sistemul public de pensii), rata de înlocuire va fi de doar 31,7%, adică sub jumătate din necesar, în timp ce dacă ai contribui și la Pilonul II pensia va fi mai mare, susțin experții CFA România.

Asociatia CFA Romania a dat publicității vineri un studiu asupra dimensiunii pensiilor viitoare, în care se estimează ce pensii ar putea primi românii, sub condiția unor ipoteze de calcul, atât din Pilonul I de pensii, cât și din Pilonul II, ratele de înlocuire ale acestora și efectele estimate ale măririi contribuției la Pilonul II de pensii asupra pensiei private ce ar putea fi obținută.

Ipoteze de calcul, pentru un tânăr nou intrat în piața muncii:
Rata inflației: 3% pe an
Creștere salarii: inflație + 1%
Stagiu cotizare: 35 ani (perioada 2019-2054)
Plata pensie: 16 ani si 3 luni (speranta medie de viata femei si barbati ajunsi la 65 ani)
Randament mediu anual Pilon II: inflatie + 1%
Taxe salariale: precum in prezent
Evoluția punctului de pensie: inflatie, a se vedea Capitolul 2 – probleme demografice
Toate calculele folosesc salariul mediu pe economie
Randamentul investitional P2 dupa pensionare considerat 0%

Integral pe Hotnews