Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Conform unei noi măsurători, galaxia în care se află sistemul nostru solar, Calea Lactee, are masa de 890 de miliarde de ori mai mare decât a Soarelui, informează Live Science.

Masa de 890 miliarde de sori înseamnă 1,8 tredecilioane de kilograme, echivalente cu aproximativ 6 miliarde de miliarde de miliarde de elefanţi, 296 de cvadrilioane de mase terestre sau de 135 de ori masa găurii negre supermasive din centrul galaxiei noastre. Un tredecilion desemnează un număr format din cifra 1 urmată de 42 de zerouri.

Măsurarea masei Căii Lactee este un procedeu destul de complicat pentru că ne aflăm în interiorul galaxiei. Determinarea greutăţii unui obiect cosmic de această mărime se face prin urmărirea orbitelor stelelor din galaxie pentru că mişcarea lor dezvăluie cât de mult sunt influenţate de gravitaţie. Dacă orice astronom amator, cu un telescop suficient de performant, poate observa galaxia vecină, Andromeda, în toată splendoarea sa, cea mai mare parte a Căii Lactee este ascunsă pentru noi.

Stelele din apropierea noastră şi norii galactici de gaze şi praf ne blochează perspectiva asupra stelelor mai îndepărtate din Calea Lactee, motiv pentru care oamenii de ştiinţă folosesc metode tehnologice şi statistice sofisticate pentru a înţelege mişcarea galaxiei şi modul în care aceasta este vizibilă din exterior.

Integral pe Jurnalul Național