Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Prima asumare a răspunderii Guvernului Orban, care a avut loc, ieri, a fost una „de antrenament” și a trecut fără probleme de Parlament, întrucât niciunul dintre partidele reprezentate în Legislativ nu va depune moțiune de cenzură. În acest sens, Ludovic Orban a făcut „botezul” unui modus operandi pe care intenționează să-l utilizeze la maximum.

Premierul Ludovic Orban şi-a asumat, joi, răspunderea în Parlament pe legea privind prorogarea pensionării anticipate în Justiţie şi pe legea privind transportul intrajudeţean, astfel încât transportul pentru naveta şcolară să poată fi din nou decontat de stat. ANTENA3 precizează că PSD poate depune moţiune de cenzură în termen de trei zile, dar deja a anunțat că nu o va face.

În schimb, remarcă DCNEWS, preşedintele interimar al PSD Marcel Ciolacu a anunţat că va sesiza CCR în privinţa unui conflict interinstituţional între Parlament şi Guvern. Acesta a vorbit şi despre posibilitatea depunerii unei moţiuni de cenzură de către PSD. „Nu luăm în calcul o moţiune de cenzură pe aceste trei legi, dar considerăm că există un conflict interinstituţional cât timp Guvernul îşi asumă răspunderea pe două legi care sunt în dezbatere. Parlamentul trebuie lăsat să funcţioneze. Vom sesiza CCR. Dacă nu se va rezolva, vom vedea ce va fi legat de moţiune", a declarat Marcel Ciolacu la sediul Parlamentului.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a declarat, citat de AGERPRES, că va sesiza Curtea Constituţională cu privire la proiectul privind sistemul judiciar pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea, pentru că „nu putea veni Guvernul cu asumare de răspundere pe o lege aflată în dezbatere parlamentară“. El a adăugat că există o decizie a Curţii Constituţionale din 2009 care spune că Guvernul îşi poate asuma răspunderea dacă procedura parlamentară este blocată şi dacă este imperios necesar pentru a intra în vigoare rapid anumite măsuri.

Senatorul PNL, Alina Gorghiu, afirmă, într-o postare, că echipa Guvernului Orban a decis să își asume răspunderea în Parlament pe anumite legi deoarece bombele rămase de la PSD trebuie dezamorsate, anunță EVENIMENTUL ZILEI. Ea spune că există două soluții, și anume alegerile anticipate sau continuarea actualei guvernări, care este una pro – europeană. „Iată de ce echipa premierului Orban se află în plină procedură pentru angajarea răspunderii în fața Parlamentului. (...) Guvernul PNL joacă cu mandatul pe masă. Miza este una uriașă, aceea de a scoate România la liman rapid“.

Pe de altă parte, Guvernul se reuneşte într-o nouă şedinţă, vineri seară, în cadrul căreia ar urma să fie discutat într-o primă lectură proiectul legii bugetului de stat pe anul 2020, anunță ADEVĂRUL. Premierul Ludovic Orban declara, joi, că până luni va decide forma în care va fi adoptat bugetul pentru anul 2020, fiind luate în calcul procedura parlamentară sau asumarea răspunderii. Orban afirma că, în oricare dintre situaţii, orice amendament benefic va fi admis.

Întrebat dacă va angaja răspunderea Guvernului pentru Legea bugetului, Orban spunea: ”Obiectivul nostru este de a reuşi adoptarea bugetului de stat şi a Legii asigurărilor sociale până în 31 decembrie. Dacă constatăm că este posibil să atingem acest obiectiv prin dezbaterea obişnuită în Parlament, vom apela la dezbatere. Dacă nu...”.

Asumarea răspunderii Guvernului pe legea bugetului de stat ar deschide un precedent periculos, consideră liderul USR, Dan Barna. El spune, citat de HOTNEWS.RO, că este absolut necesar ca proiectul de buget pe 2020 să fie dezbătut și votat în parlament. "Angajarea răspunderii Guvernului pe legea bugetului ar deschide un precedent periculos. I-am spus clar premierului că legea bugetului trebuie discutată în Parlament. Bugetul este cea mai importantă lege", a declarat, joi, în Parlament, liderul USR Dan Barna.

Nici UDMR nu agreează o eventuală asumare a răspunderii Guvernului pe legea bugetului de stat. Liderul senatorilor Uniunii, Cseke Attila, a declarat la RFI că un asemenea demers luat în calcul de premierul Ludovic Orban ar reprezenta ”un derapaj destul de serios”.  însă niciunul dintre cele două partide nu a vorbit despre eventuala depunere a unei moțiuni de cenzură.

Premierul Ludovic Orban spunea miercuri seară că ia în calcul posibilitatea angajării răspunderii Guvernului pe legea bugetului pe 2020. DIGI24 precizează că și președintele Klaus Iohannis a spus săptămâna trecută că Guvernul își poate asuma răspunderea pentru orice tip de lege, inclusiv pentru proiectul bugetului de anul viitor.

Surse politice afirmă că următorul pas este chiar asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul Legii Bugetului de Stat. Mișcare absolut neconstituțională însă care, dacă va fi făcută, mizează pe „apetitul inexistent” al parlamentarilor de a demite Executivul prin moțiune de cenzură, riscând, astfel, declanșarea alegerilor anticipate. Însă, chiar dacă nu se va depune, nici de această dată, moțiune de cenzură, Guvernul va fi demis de… Curtea Constituțională.

Dacă Legea Bugetului, adoptată prin asumarea răspunderii Guvernului, este declarată neconstituțională la Curtea Constituțională, automat Guvernul care și-a asumat răspunderea pe această lege este considerat demis, afirmă JURNALUL NAȚIONAL. Iar demiterea Guvernului Orban nu este altceva decât ceea ce așteaptă Klaus Iohannis, care a și anunțat că își dorește neapărat organizarea de alegeri parlamentare anticipate.

Primul pas pentru realizarea acestui deziderat este căderea Guvernului, urmată de respingerea, în Parlament, a două propuneri de premier consecutive. După epuizarea acestor etape, președintele poate dizolva Parlamentul și se organizează alegeri anticipate. Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Sunteți de acord cu organizarea de alegeri anticipate?


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.