Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Guvernul condus de Ludovic Orban taie în carne vie: strategia fiscal-bugetară care a ajuns în Parlament prevede o tăiere de aproape un miliard de euro de unde îi doare cel mai rău pe cei de la PSD. Ce plan are Executivul pentru a compensa această măsură.

Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2020 – 2022 prevede tăieri importante de fonduri, constată CAPITAL. Astfel bugetul Ministerului Dezvoltării va scădea de la 9,1 miliarde de lei în acest an la 5 miliarde de lei în 2020, iar bugetul alocat Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) scade de la 7,06 miliarde de lei la 2,5 miliarde de lei. Mai exact, asta înseamnă o tăiere de 4,56 miliarde de lei (puțin sub 1 miliard de euro) de la capitolul „Transferuri între unități ale administrației publice” din bugetul Ministerului Dezvoltării, adică acel capitol care înregistrează contabil cheltuielile pentru PNDL.

Guvernul Orban va scădea simțitor finanțarea investițiilor din bani de la bugetul statului (PNDL-ul actual) și va stimula atragerea de fonduri europene pentru realizarea acestor investiții. G4MEDIA amintește că PSD a fost acuzat de nenumărate ori că a folosit faimosul PNDL pentru a răsplăti baronii locali sau pentru a pedepsi primarii din alte formaţiuni politice, văduviți de aceste finanțări acordate arbitrar. De altfel, documentul prezentat de Guvern arată creșterea alocărilor prin PNDL de la 2,7 miliarde lei în 2017 la 4,6 miliarde lei în 2018 și 7,06 miliarde lei în 2019.

Bugetul pentru 2020 include cheltuieli totale de 399,22 miliarde de lei (35,4% din PIB) și prognozează încasări de 358,59 miliarde de lei (31,8% din PIB), anunță COTIDIANUL. Cheltuielile urmează să crească în 2020 cu 26,5 miliarde de lei, într-un ritm mai lent față de anii trecuți, cu 7%, în timp ce bugetul este construit pe o creștere a veniturilor de 10%, (31,95 miliarde de lei) un ritm similar ca în 2019. Consolidarea bugetară din strategie presupune implicit o reducere a cheltuielilor bugetare de 0,5% din PIB față de acest an.

JURNALUL NAȚIONAL constată că Guvernul visează la venituri de 358 mliliarde de lei. Bugetul pe anul 2020 ia în calcul o creştere a veniturilor în termeni nominali cu 9,8%, față de 10,6% în 2019 comparativ cu 2018, şi a cheltuielilor cu 7,1%, comparativ cu 16% în 2019 faţă de 2018. Guvernul se așteaptă să atragă mai mulți bani din contribuții sociale, în timp ce cheltuielile de personal, cele privind achiziţiile de bunuri şi servicii, precum şi cele cu subvenţiile se vor reduce.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că, pentru anul 2020, Executivul îşi propune un deficit de 3,6 din PIB, iar pentru anul 2021 este proiectat un deficit de 3,34 la sută. Pentru anul 2022 este planificat un deficit bugetar sub 3,5 la sută, a precizat premierul Orban, anunță ROMÂNIA LIBERĂ.

Dan Barna, preşedintele USR, a avut joi dimineaţă o întâlnire la Guvern cu premierul Ludovic Orban, pentru a discuta despre legea bugetului de stat pe 2020. Potrivit ȘTIRI PE SURSE, USR nu susţine depăşirea ţintei de 3% din PIB deficit bugetar. Miza, în opinia USR, este imaginea României, care cheltuie necugetat bani prin diferite programe, precum PNDL. Pe de altă parte, ALDE susţine un deficit de 4%, pentru ca sumele suplimentare să fie direcţionate spre investiţii, în condiţiile în care toate ţările occidentale s-au dezvoltat prin deficit.

Guvernul se reuneşte într-o nouă şedinţă, vineri seară, în cadrul căreia ar urma să fie discutat într-o primă lectură proiectul legii bugetului de stat pe anul 2020, anunță ADEVĂRUL. Premierul Ludovic Orban declara, joi, că până luni va decide forma în care va fi adoptat bugetul pentru anul 2020, fiind luate în calcul procedura parlamentară sau asumarea răspunderii. Orban afirma că, în oricare dintre situaţii, orice amendament benefic va fi admis.

„Recunosc că evaluăm și posibilitatea, în cazul în care timingul și modul în care se derulează dezbaterile parlamentare, în cazul în care există un risc major să nu fie adoptat bugetul până la data de 31 decembrie, există și această posibilitate“, a declarat Orban, citat de DIGI24.

Însă asumarea răspunderii Guvernului pe legea bugetului de stat ar deschide un precedent periculos, consideră liderul USR, Dan Barna. El spune, citat de HOTNEWS, că este absolut necesar ca proiectul de buget pe 2020 să fie dezbătut și votat în parlament. "Angajarea răspunderii Guvernului pe legea bugetului ar deschide un precedent periculos. I-am spus clar premierului că legea bugetului trebuie discutată în Parlament. Bugetul este cea mai importantă lege", a declarat, joi, în Parlament, liderul USR Dan Barna.

Nici UDMR nu agreează o eventuală asumare a răspunderii Guvernului pe legea bugetului de stat. Liderul senatorilor Uniunii, Cseke Attila, a declarat la RFI că un asemenea demers luat în calcul de premierul Ludovic Orban ar reprezenta „un derapaj destul de serios”.