Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Un uriaș scandal de dopaj cutremură sportul românesc. La Brașov, întreaga echipă de handbal Corona a fost suspendată din competițiile interne și internaționale; urmează a fi analizate și cazurile de doping raportate la lotul de hochei al orașului.

Agenția Națională Anti-Doping(ANAD), care a analizat și dat primele suspendări, a aplicat în aceste cazuri prevederile Legii 227/2006 privind prevenirea și combaterea dopajului în sport. Care sunt implicațiile juridice ale acestui caz de doping în masă, legea respectivă având prevederi care stabilesc și sancționarea unor infracțiuni cu închisoare?Parchetul din Brașov nu a informat public despre deschiderea unui dosar în acest caz notoriu de încălcare a legii.

Cazul de doping de la Brașov a căzut ca un trăsnet în lotul de handbal al României care era cu bagajele făcute să plece în Japonia, la Campionatul Mondial. Patru jucătoare din echipa națională, selecționate de la Corona Brașov, au fost lăsate acasă și au fost chemate în lot sportive ,,curate”, de la alte echipe. S-a aflat repede că toate handbalistele de la Corona Brașov fuseseră ,,tratate” pentru recuperare la IOPMED Clinique ,unde le-a fost aplicată terapia cu laser intravenos.

Metoda respectivă este prezentată pe site-ul clinicii ca un remediu rapid pentru leziuni, dureri, cu efecte spectaculoase în recăpătarea forței și tonusului . Clinica din Brașov părea un stabiliment medical de top, cu o reclamă susținută, fiind amplasată într-o clădire de patrimoniu care aparține unui potent om de afaceri belgian. Proprietarul clădirii, Jean-Pierre Vanhoutte, este și acționarul principal la IOMED Clinique; se știe că el a stabilit o trainică și veche relație de colaborare cu primăria municipiului Brașov, sponsorul principal al echipei Corona.

Ignoranță crasă sau escrocherie medicală?

Nimeni nu și-a pus însă problema să verifice dacă metoda de tratament aplicată sportivilor la IOMED este permisă de Agenția Mondială Anti-Doping și conformă cu reglementările interne . Este foarte clar precizat de WADA (World Anti-Doping Agency) că metoda terapiei cu laser intravenos este interzisă. În lista produselor și a metodelor interzise, la capitolul M1( Manipularea sângelui sau a compușilor sangvini, la punctul 3 este următoarea precizare: ,,Toate manipulările intravenoase ale sângelui sau componentelor sangvine prin metode fizice sau chimice”.

Integral pe Jurnalul Național