Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Guvernul Orban a anunţat asumarea răspunderii pentru trei proiecte legislative, dar nimic despre revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Discuţiile pe această temă par să nu ducă nicăieri, iar noua putere abordează subiectul din ce în ce mai puţin.

Introducerea sistemului într-un singur tur s-a făcut în 2011 când PDL, partidul lui Traian Băsescu pe atunci, a promovat proiectul de lege, sub pretextul că aşa era mai ieftin. Dintre toate partidele parlamentare UDMR s-a raliat rapid şi a votat alături de PDL asigurând adoptarea legii. Pentru PDL a fost o încercare de a se salva în teritoriu în condiţiile în care partidul era în cădere de popularitate după criza economică din anii 2008-2010. În ceea ce priveşte UDMR, raţiunile au fost simple, în multe localităţi unde etnicii maghiari aveau majoritatea relativă, Uniunea nu putea câştiga primăria pentru că în al doilea tur celelalte formaţiuni se coalizau împotiva candidatului UDMR.

Integral pe Adevărul