Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Din cei 12 cavaleri repudiaţi de Klaus Iohannis, 9 au fost decoraţi de Ion Iliescu, doi de Emil Constantinescu şi unul de Traian Băsescu. Foştii mari sportivi Ilie Năstase şi Gică Popescu au rămas cu decoraţiile, deşi au condamnări definitive. Iohannis nu s-a atins nici de distincţiile primite de Jacques Chirac şi Silvio Berlusconi. Ce pierd cei sancţionaţi? Onorurile militare şi locul de veci gratuite.

Adrian Năstase. Fost premier al României în perioada 2000-2004, Năstase a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul „Zambaccian“, pentru şantaj şi luare de mită, şi la 2 ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”. Fostul premier PSD a executat efectiv 500 zile de pedeapsă, după o tenatativă de suicid. A fost decorat, în 2002, de Ion Iliescu, cu „Steaua României“ în grad de Mare Cruce, cea mai înaltă distincţie oferită de statul român.

Irina Jianu. Fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii a fost condamnată definitiv în 2012 alături de Adrian Năstase, în dosarul Trofeul Calităţii, la 6 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, spălare de bani, fals în înscrisuri şi fals intelectual. A stat în penitenciar doi ani şi jumătate. În 2004, a fost decorată cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler de Ion Iliescu.

Integral pe Adevărul