Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Economia românească a încetinit, deficitul bugetar este în creştere și imediat au apărut și reacțiile  internaționale. Derapajele guvernelor PSD din ultimii ani încep să producă efecte negative în cascadă, care se vor fi resimțite mulți ani de acum înainte. Majorările de pensii și salarii „din pix“ și cheltuielile nesăbuite atrag acum sancțiuni costisitoare.

După ce Agenția Standard & Poor’s a scăzut ratingul României, social-democrații au arătat cu degetul în direcția actualului Executiv și în mod special a ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, pe care îl numesc “ministrul Gaură”, anunță NAȚIONAL.  „Într-un proiect de lege, Guvernul PNL anunță că se va împrumuta până la 45% din PIB, adică peste 100 miliarde lei în 2020! Pe lângă cele 15-20 miliarde din 2019! De trei-patru ori mai mult decât Guvernul #PSD!

România nu s-a împrumutat atât de mult nici în vârful crizei economice, în 2010! Într-un singur an, PNL va crește cu o treime datoria guvernamentală acumulată în 30 de ani !n plus Standard & Poor’s a dat un cartonaș roșu „ministrului Gaură” și a scăzut ratingul României, ceea ce înseamnă dobânzi mai mari la împrumuturi și venituri mai mici pentru români!”, scriu reprezentanții PSD.
 
În comunicatul prin care anunță revizuirea în jos a perspectivei României. Standard & Poor's face însă referire  tocmai la „abaterile majore” ale Guvernului PSD, remarcă REPUBLICA. „Abaterile majore la nivelul cheltuielilor făcute de guvernul anterior au forțat conducerea actuală a României să-și revizuiască obiectivele fiscale pentru 2019 și 2020, pe fondul unei încetiniri a economiei. Creșterea planificată a salariilor și a pensiilor va contribui la majorarea suplimentară a deficitului de cont curent în 2020“, arată Standard & Poor's.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a explicat, citat de ADEVĂRUL, că România se află în această situaţie pentru că Guvernul PSD a ignorat toate avertismentele agentiei. „În primul rând, agenţia explică foarte clar că schimbarea perspectivei se datorează creşterii nesustenabile a cheltuielilor angajate de Guvernul anterior, mai clar, urmare a iresponsabilităţii politicii fiscale prociclice promovate în ultimii trei ani.

În al doilea rând, agenţia a luat în considerare programul de consolidare fiscală prezentat de actualul Guvern. În al treilea rând, agenţia a decis să păstreze rating-ul de ţară al României. Iar în al patrulea rând, subliniez că suntem astăzi în această situaţie pentru că Guvernul anterior a ignorat toate avertismentele primite de la agenţia de rating S&P încă din luna februarie anul acesta“, a arătat Cîțu.

Guvernul estimează, pentru acest an, un deficit bugetar de 4,4% din PIB, peste limita de 3% impusă în cadrul Tratatului de la Maastricht, amintește ROMÂNIA LIBERĂ. Pentru anul viitor, Guvernul estimează un deficit bugetar pe cash de 3,6% din PIB. Standard & Poor's a avertizat că, având în vedere că deficitul poate uşor depăşi 3% din PIB şi anul viitor, este posibil ca România să nu poată evita intrarea în procedura de deficit excesiv.

Înrăutăţirea ratingului României va pune presiune suplimentară pe costurile de împrumut şi cursul de schimb, în contextul în care leul s-a depreciat deja puternic în ultima lună, afirmă COTIDIANUL. Cel mai mare nivel, pentru euro, anunţat vreodată de BNR, a fost de 4.7808 lei/euro, atins în 21 noiembrie.

„Avem o problemă foarte mare de deficit bugetar care se va apropia de 4% anul ăsta, vorbim de un PIB mult mai mare decât în anii anteriori, când a crescuit umflat cu pompa. E o sumă importantă pe care va trebui să o acoperim din împrumuturi. Suntem un fel de familie care cheltuieşte mai mult de cât îşi permite şi se duce să ceară bani cu împrumut.

Asta nu e văzut foarte bine de creditorii internaţionali, ei ne vor da bani mai greu cu împrumut, cu dobândă mai mare, considerând că suntem mai riscanţi şi că avem probabilitate foarte mare de a plăti cu greu aceste împrumuturi”, a explicat la DIGI24 profesorul de cononomie Cristian Păun. Sau, cu alte cuvinte, plătim toate costurile unei mari nechibzuinţe.