Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Preşedintele Donald Trump va semna miercuri un ordin executiv prin care iudaismul va fi considerat şi naţionalitate, nu doar religie, o acţiune despre care Administraţia crede că va lupta cu ceea ce percepe ca antisemitism în campusurile universitare, potrivit presei americane.

Acest ordin, despre care a scris iniţial The New York Times care citează un oficial de la Casa Albă, îi va permite lui Trump să facă paşi în combaterea atitudinii anti-Israel şi a mişcărilor care au loc în campusuri în acest sens prin obligarea instituţiilor de învăţământ să le trateze ca discriminatorii pentru a menţine finanţarea.

Această acţiune acţionează o parte a Legii Drepturilor Civile din 1964 care prevede ca instituţiile educaţionale care primesc fonduri federale să nu discrimineze pe baza naţionalităţii. Departamentul de Educaţie poate refuza finanţarea oricărei facultăţi sau program educaţional care discriminează pe bază de rasă sau naţionalitate, potrivit Legii.

Religia nu este inclusă în aceasta, astfel că Administraţia va trebui să considere iudaismul ca naţionalitate pentru a putea, eventual, să pedepsească universităţile pentru încălcarea ei.

Jared Kushner, ginerele lui Trump şi consilier la Casa Albă, a fost cel care a iniţiat ordinul, potrivit NYTimes.

Definiţia antisemitismului va fi împrumutată de la Departamentul de Stat, care a fost iniţial formulată de International Holocaust Remembrance Alliance.

Integral pe România Liberă