Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Curtea Constituţională dezbate, miercuri, conflictul juridic de natură constituţională dintre Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), cerere formulată de preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu.

„Cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Parlamentul României, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, cerere formulată de preşedintele Senatului”, potrivit ordinii de zi afişate pe site-ul instituţiei.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a cerut, pe 20 noiembrie, Curţii Constituţionale, să constate inexistenţa unui conflict juridic de natură constituţională în cazul sesizării făcute de preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu, privind modalitatea de constituire a completurilor de 3 judecători de la Instanţa supremă.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) susţine, în punctul de vedere transmis judecătorilor Curţii Constituţionale, că, pe fondul adoptării Regulamentului de organizare şi funcţionare administrativă, nu a exercitat atribuţia de legiferare în materia legii organice, în condiţiile în care nici nu a reglementat contra legii şi nici nu a „alterat” dispoziţiile legii, prin înlăturarea sau adăugarea unor aspecte rezervate legiuitorului, ci a acţionat strict în limitele delegării legislative acordate chiar de puterea legiuitoare, care conferă Colegiului de conducere dreptul de a adopta Regulamentul de organizare şi funcţionare administrativă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Integral pe Gândul